STRANKE SOGLASNE

O fiskalnem pravilu po prvomajskih praznikih

Objavljeno 11. april 2013 16.41 | Posodobljeno 11. april 2013 18.19 | Piše: STA, T. L.

Odločitev je padla: danes bo na izredni seji državnega zbora o fiskalnem pravilu na sporedu le predstavitev poslanskih stališč.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Politični vrh se je danes dogovoril, da bodo na današnji izredni seji državnega zbora o fiskalnem pravilu opravili le predstavitve poslanskih stališč. Kot je po srečanju povedal predsednik državnega zbora Janko Veber, bo nato sejo prekinil, nadaljevali pa jo bodo 7. maja.

SDS ne bo glasovala

Sejo bodo prekinili s proceduralnim sklepom. Tega lahko izglasujejo z navadno večino. Z njim pa bodo po poročanju Dela predlagali, da se o fiskalnem pravilu danes ne odloča, pač pa, da vlada do 6. maja pripravi nove izračune in stranke tedaj odločijo, ali je treba zakon vrniti na ustavno komisijo in letnico uveljavitve 2015 spremeniti v 2017 ali 2018. Za sklep bodo glasovale vse koalicijske partnerice (PS, SD, DL, Desus in SLS), SDS pa se bo glasovanja vzdržala.

SDS – njena poslanska skupina je zahtevala izredno sejo o vpisu fiskalnega pravila v ustavo – je tudi danes zahtevala, da se izredna seja izvede, v stranki pa so vztrajali, da poslanci glasujejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo z uveljavitvijo leta 2015.

Bratuškova vesela

Do takrat bo vlada po Vebrovih pojasnilih pripravila ustrezne podatke, na podlagi katerih bo mogoče nadaljevati razpravo o tem, ali se predlaga sklep, s katerim se vrne ustavni zakon v postopek ustavni komisiji. »Gre za soglasen dogovor vseh strank, predlagatelj pa temu ne bo nasprotoval,« je še dejal Veber.

Premierka Alenka Bratušek je po prestavitvi seje dejala: »Veseli me, da se zavedamo, da mora biti fiskalno pravilo, ki bo zapisano, tako, ki bo izvedljivo v praksi.« Na vprašanje, ali bo PS po teh izračunih pripravljena pri letu uveljavitve pravila pristati na leto 2015, je premierka odgovorila, da ne želi špekulirati in na pamet ugibati, katero leto je pravo. »Dogovor je bil, da se na podlagi teh izračunov in številk, ki jih bomo imeli pred seboj, vsi skupaj pogovarjamo in da se bomo dogovorili, kaj je izvedljivo. In enako velja za PS,« je poudarila.

Virant: Prepir je najslabše sporočilo

Predsednik DL Gregor Virant je dogovor ocenil kot dober kompromis. »Zelo narobe bi bilo in zelo škodljivo, če bi se danes prepirali o tem vprašanju,« je ocenil po srečanju političnega vrha.

»S tem bi poslali najslabše mogoče sporočilo finančnim trgom, tako da današnji dogovor razumem kot neko zavezo, voljo, da fiskalno pravilo vnesemo v ustavo, in to v doglednem času, nekje do konca maja,« je dejal.

Za vsak kompromis so po njegovem mnenju zaslužni vsi tisti, ki pri njem sodelujejo. »Mislim, da so se vse parlamentarne stranke, razen deloma SDS, strinjale o tem, da je to najboljša in najbolj razumna pot ta trenutek,« je dodal. »Najslabše, kar lahko ta trenutek delamo za državo, je, da se pred očmi domače in mednarodne javnosti prepiramo o vprašanju, kot je fiskalno pravilo,« je menil in ocenil, da so parlamentarne stranke danes pokazale neko enotnost.

Virant o tem, kakšen bo razplet 7. maja, ali se bo fiskalno pravilo vrnilo na ustavno komisijo in se bo datum vnosa pravila spremenil, ni želel ugibati. Vse je namreč odvisno od izračunov.

Deli s prijatelji