KAM IZGINJAJO POSLANCI

O bančni luknji: državni zbor tako prazen, kot so slovenske banke

Objavljeno 20. december 2013 13.00 | Posodobljeno 20. december 2013 12.41 | Piše: D. P., T. L.

»Zakaj Slovenija ni šla po pomoč in denar v okviru mehanizma ESM?« se na izredni seji o bančni luknji vprašuje poslanec Šircelj.

LJUBLJANA – Le 48 poslancev – kje so preostali oziroma kaj tako skrajno nujnega jih zadržuje, ni znano – se udeležuje izredne seje o sanaciji bank. Sklicana je bila na pobudo poslancev stranke SDS, od vlade pa javno zahtevajo seznam odgovornih za prejšnji teden razkrito večmilijardno luknjo v bankah v lasti države. Visokoletečih besed o lovljenju odgovornih za bančno luknjo ne manjka, lahko pa se le vprašamo, kako resne so njihove besede, če se jim niti izredne seje ne da udeležiti ... 

Nihče nikjer ne odgovarja

Andrej Šircelj (SDS) je uvodoma spomnil, da je prva sanacija bank leta 1996 stala milijardo evrov. »Nihče ni bil odgovoren in nihče ni nikjer odgovarjal. Vprašanje pa je, ali bo tudi sedaj,« se je vprašal Šircelj. Poslanec in nesojeni direktor slabe banke je pozval ministra Uroša Čuferja, naj le razkrije skrivnega kupca obveznic. »Zakaj Slovenija ni šla po pomoč in denar v okviru mehanizma ESM?« je zanimalo Širclja.

Od predstavnikov vlade je nekaj časa v dvorani preživel minister Čufer, ki je odgovarjal na Šircljevo vprašanje. Zagotovil je, da vlada pri sanaciji bank ukrepa hitro in verodostojno, kar vzbuja zaupanje in pričakovanje, da bo delo potekalo dobro tudi naprej. To naj bi sicer že kazali finančni trgi, saj so se obrestne mere na slovenske obveznice v tem tednu bistveno znižale.

Po odgovoru je Čufer nekaj časa še poslušal opozicijskega poslanca Franca Bogoviča, vendar je moral dvorano znova zapustiti, saj ga kmalu nismo več opazili. Razpravljanje poslancev se je (tudi v neposrednem televizijskem prenosu) nadaljevalo pred napol prazno dvorano ... 

Deli s prijatelji