HRANA V VRTCU

Nutricionistka o hrenovkah: Za nikogar niso primerne!

Objavljeno 19. oktober 2014 19.42 | Posodobljeno 20. oktober 2014 17.30 | Piše: P. Pa.

Naša bralka je ugotovila, da sta z možem edina, ki si želita bolj zdrave hrane za svojega otroka v vrtcu.

LJUBLJANA – »Kot starši, ki se zavedamo pomena zdrave prehrane za razvoj in rast otroka, smo bili zelo presenečeni, ko smo ugotovili, da se na jedilniku vrtca res pogosto za zajtrk znajdejo paštete, tunov namaz, hrenovke, čokolešnik in čokoladni namazi. Za malico ali pri kosilu so pogosto tudi kakšne čokoladne rulade, pudingi, skutne penice s kopico sladkorjev in E-jev in razni piškoti, multivitaminski nektarji, sladoled in podobno,« je v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, zapisala zaskrbljena mamica, ki je po vpisu otroka v vrtec doživela pravi šok, ko je ugotovila, kaj vse njen malček tam zaužije.

Razočarana nad prehrano: motijo jo paštete, hrenovke in sladkarije

Mama pravi, da ne želi, da bi njen otrok že pri treh letih jedel »junk food«. »Zelo mi je hudo tudi za vse otroke, ki jih pogosto vidim na igriščih in so v veliko primerih že resno predebeli, starši pa jih kljub temu še naprej pitajo s sladoledom, pomfrijem in hamburgerji,« nadaljuje. Razočarana nad jedilnikom je govorila z vzgojiteljico in tudi odgovorno za sestavo jedilnikov. Zgrožena je ugotovila, da sta z možem edina, ki se pritožujeta nad nezdravo hrano, ki jo jedo otroci. Povedali so jima, da so že poskušali uvesti bolj zdravo hrano, a so se potem otroci in starši pritoževali, ker otroci hrane niso jedli.


Kako odgovarjajo na očitke, da so hrenovke neprimerne za otroke, smo povprašali tudi pri slovenskih proizvajalcih hrenovk. Odgovorov Perutnine Ptuj nismo prejeli.
 
 

Kako odgovarjajo na očitke, da so hrenovke neprimerne za otroke, smo povprašali tudi v Perutnini Ptuj in Perutninarstvu Pivka, na njihove odgovore pa še čakamo.

»Gospo je poklical mož, povedal, da nas motijo hrenovke, paštete in razne sladkarije na jedilniku, in vprašal, ali res ni na izbiro kakšne bolj zdrave hrane za otroke, pa je samo odločno odvrnila, da so hrenovke v bistvu meso, sladoled je v bistvu mleko, da je na jedilniku dosti živil iz ekološke pridelave, da pri sestavljanju jedilnikov sledi zakonskim določilom in smernicam ter da otroci ne marajo druge hrane in da je že imela težave s tem, tako da teh stvari ne misli ukinjati.« Mamica ob tem opozarja, da so otroci vse bolj bolni, alergije so postale nekaj normalnega, debelost in razne težave z zbranostjo pa prav tako.

Nevarno za zdravje?

Ali je skrb mamice upravičena, smo preverili tudi pri nutricionistki Mojci Cepuš, ki pravi, da so hrenovke zaradi svoje sestave povsem neprimerne, da je skrb mamice povsem upravičena. Opozorila je na raziskavo ameriškega inštituta za raziskovanja raka (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research's Continuous Update Project (CUP) iz leta 2007, kjer so ugotovili, da bi v 45 odstotkih lahko preprečili razvoj kolorektalnega raka (to je rak debelega črevesa in danke), če bi jedli več hrane, ki je bogata z vlakninami, če bi uživali manj mesa, pili manj alkohola in se več gibali. Največjo grožnjo pa naj bi predstavljalo prav predelano in rdeče meso.

Hrenovke so popolnoma neprimerne. Za nikogar niso primerne, je bila jasna Cepuševa. »To je predelano in procesirano meso, ki ima že samo po sebi le beljakovinsko vrednost.« Dodaja, da ima dobra hrenovka 80 odstotkov mesa, ostalo pa so sama mašila.

Poznamo primere dobrih praks

»Škodljive so zaradi načina pridelave, najbolj nevarne snovi, ki so v njih, so nitrati in ojačevalci arome. Dodano je tudi veliko soli, ki je nekakovostna. Težava je še v tem, da hrenovke niso postrežene s hrano, ki bi varovalno delovala na organizem.« Hrenovke so običajno postrežene s kruhom ali z ocvrtim krompirjem. Na organizem pa bi varovalno delovala zelenjava. »Škodljive so tudi kombinacije, v katerih se uživajo, to je izredno slabo.«

Zakaj jih torej v vrtcih in šolah še vedno uvrščajo na jedilnike? »Glavna težava je v tem, da nimajo domišljije, je pa res, da je težava tudi ta, da so omejeni s proračunom. To je zelo nehvaležno delo, najti v proračunu hrano, ki jo bodo otroci pojedli in bo še zdrava povrhu.« Izpostavila pa je še, da imamo kljub temu lepe primere šol in vrtcev, kjer so dokazali, da se to da narediti, vendar je v to treba vložiti tudi veliko truda.

Odgovor Perutninarstva Pivka

»Tudi sami bi si želeli, da bi zdravi slovenski izdelki brez konzervansov, aditivov in barvil našli pot do potrošnikov, otrok v šolah in vrtcih, ostarelih v domovih in drugih. Niso vsi izdelki na policah trgovin enaki in prav je, da izberemo najboljše,« odgovarjajo v Pivki in dodajajo, da so njihove hrenovke, varne in zdrave. »So plod prizadevanj za najboljšo kakovost vse od izbire krme, vzreje piščancev pa do predelave in prodaje končnega izdelka,« pojasnjuje tehnolog Peter Gorenc. Pravi, da so njihovi piščanci rejeni pri kmetih na slovenskem Krasu, daleč od industrijskih središč, ki bi onesnaževala tla, zrak ali vodo v bližini farm. »Zaradi maščobnih kislin omega 3 in selena, ki ugodno vpliva na imunski sistem in ščitnico, so posamezne hrenovke vključene v nacionalno shemo Višja kakovost v okviru ministrstva za kmetijstvo in okolje. Njihova sledljivost in sestava sta še dodatno spremljani in kontrolirani.«

 

Deli s prijatelji