HEKTOLITER NA DAN

Nuška s hektolitrom in vnukinjama na morje

Objavljeno 27. julij 2017 18.37 | Posodobljeno 27. julij 2017 18.37 | Piše: Aleksander Brudar

Nagrada Novic in Dane razveselila gospo Jesenkovo z Idrijskega.

Tinkara, Nuška in Manca Ana. Foto: Igor Mali

LEDINSKE KRNICE – Živeti na tako lepem kraju, kot so Ledinske Krnice nad Spodnjo Idrijo, je res velika sreča. Slikovita vasica leži na Ledinski planoti, ki obiskovalcem omogoča prečudovite panoramske razglede na prav vse strani, na Cerkljansko in Škofjeloško hribovje. Tam, okoli 800 metrov nad morjem, lahko občudujete razgibane travnike, polja ter smrekove in bukove gozdove. Poseben mir se širi po pokrajini. Da o prečudoviti, več kot tristo let stari lipi, ki kraljuje sredi vasi, ne govorimo.

Nič čudnega torej, da se je danes upokojena Nuška Jesenko že v mladosti odločila, da zapusti morost, Borovnico na Ljubljanskem barju, in se preseli na Ledinske Krnice. Kot nam je zaupala, odločitve nikoli ni obžalovala.

»Ljubezen te prinese tako daleč. Morost je le morost,« nam pove 67-letna gospa, ki sta ji družbo ves čas delali vnukinji Tinkara in Manca Ana. Nuško smo obiskali zaradi njenega sodelovanja v nagradni igri Slovenskih novic Hektoliter. V sodelovanju z Dano vsakemu srečnežu, ki pošlje kuponček in je izžreban, prinese hektoliter osvežilnih pijač.

»Vsako leto, odkar imate to igro, pridno pošiljam kupončke. In prvič se je zgodilo, da sem dobila,« nam zaupa Nuška in doda, da drugih iger na srečo ne igra. »Na tisti denar, ki ga lahko dobiš prek Terne, še čakam,« v smehu doda ter ne pozabi povedati, da je lani s pomočjo Novic zadela dve vstopnici za ogled tekme v smučarskih skokih v Planici.

Veseli se morja

Gospa je več let delala v proizvodnji idrijskega Kolektorja. »Že veliko let sem v penziji,« nam pojasni. Dokler ji je zdravje služilo, je okoli domače hiše postorila marsikaj. »Kmetija, služba, otroci itd., ni bilo časa,« našteje. Zdaj pa se zaradi težav s križem okoli hiše bolj malo suče. »Ne morem. Križ ne da, noge ne dajo,« potarna in nadaljuje, da ima na srečo visoke gredice, ki ji delo pri pridelovanju zelenjave zelo olajšajo. »Vrtnarim v visokih gredicah, saj zaradi težav s hrbtenico drugega ne morem. Pa račke pasem in mucka futram,« se nasmeji. Račkama je ime Racman Jaka in Gaga, mački pa Pufi.

Z dvema sinovoma in dvema vnukinjama se zelo dobro razume. Tako dobro, da se bo z njima za nekaj dni odpravila tudi na morje, na Murter. »Največje veselje mi je, da grem s puncama na dopust.« No, uživanja v morski vodi z nestrpnostjo čakata tudi Tinkara in Manca Ana. Povedali sta, da se najbolj veselita kopanja in spuščanja po toboganu. In nista pozabili pohvaliti babičine kuhinje. Nuški gredo najbolj od rok jedi na žlico. »Kaj pa idrijski žlikrofi?« jo pobaramo. »Žlikrofov pa ne delam. Mi niso neka specialiteta,« nam zaupa in se ob slovesu še enkrat zahvali za pijačo. Zagotovi nam, da se za to, da ta ne bi šla v promet, ni treba bati. Nekaj je bodo zagotovo vzele na morje, preostali del bo ostal doma in družino ter njihove prijatelje odžejal v teh vročih poletnih dneh. 


Le še do ponedeljka

V nagradni igri Hektoliter pijače na dan lahko sodelujete še do ponedeljka. Vse, kar morate storiti, je, da izpolnite prijavnico, ki je objavljena v Slovenskih novicah ali pa na naši spletni strani. S pomočjo žreba lahko z malo sreče dobite 108 litrov različnih osvežilnih pijač znamke Dana.

 

Deli s prijatelji