VZTRAJNO

NSi se pripravlja na vstop v vlado

Objavljeno 07. marec 2015 18.47 | Posodobljeno 07. marec 2015 18.48 | Piše: STA, Mo. S.

Ljudmila Novak je ministrico za zdravje pozvala, naj vendar pripravi zdravstveno reformo, sicer bodo vložili interpelacijo zoper njo.

Ljudmila Novak, predsednica NSi.

CELJE – Predsednica NSi Ljudmila Novak je po današnjem posvetu stranke v Celju v izjavi za medije povedala, da ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc dajejo pol leta časa, da se končno loti priprave zdravstvene reforme, sicer bodo predlagali interpelacijo. Novakova ocenjuje, da v ospredju slovenskega zdravstva ni bolnik, ampak pomanjkanje denarja. Dejala je tudi, da je področje zdravstva v Sloveniji zelo pereče, ubadamo se z dolgimi čakalnimi dobami in slabim delovanjem zdravstvenega sistema.

Kdaj bo zdravstvena reforma ugledala luč sveta?

Predsednik strokovnega odbora za zdravstvo v NSi Janez Lavre meni, da je treba v kratkem času za izboljšanje razmer v zdravstvu uvesti konkurenco med zavarovalnicami, prenehati politično igro pri izbiri generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, politika pa mora spoštovati odločitve, ki so bile sprejete v kratki preteklosti. »Zdravstvena reforma v naslednjih šestih mesecih mora ugledati luč sveta. Denarja v zdravstvu je zagotovo dovolj, da se čakalne dobe skrajšajo takoj. Če ne bo reform, bomo predstavili novo spremenjeno zakonodajo in tiste nujne stvari, ki jih je treba na kratek rok spremeniti,« pravi Lavre.

Po njegovi oceni si je ministrica izborila za investicijski denar v zdravstvu, da bi se lahko dokončali evropski projekti. V zadnjih treh letih je bilo za naložbe vzetih 120 milijonov evrov, zdaj pa je slovensko zdravstvo dobilo približno tretjino tega denarja. Lavre je pojasnil, da ministrica zdaj potrebuje podporo, da predstavi tiste reforme, ki so potrebne, da se dogovorimo, kam bo šlo slovensko zdravstvo, kaj potrebujemo in kako omogočiti, da bo bolnik v ospredju in da bo dobil vse, kar potrebuje, ko zboli.

Pripravljajo se na vstop v vlado

Novakova je danes tudi napovedala, da se bo stranka pridružila civilni iniciativi Za otroke gre pri zbiranju podpisov za referendum glede zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Člani sveta stranke so podprli dejavnosti, ki se nanašajo na zakon o dostojnem pokopu, prav tako si poslanska skupina NSi v DZ prizadeva za več jasnosti glede finančnega poslovanja v državi in razmer v bančnem sistemu.

Po besedah Novakove se v NSi pripravljajo na čas, ko bodo prevzeli večjo odgovornost v državi ali ko bodo vstopili v vlado. Kdaj se bo to zgodilo, danes ni mogla napovedati. Dodala je še, da bodo v prihodnosti predlagali zakone na različnih področjih.

Deli s prijatelji