PRIDRUŽIL SE JE JANŠI

NSi poziva Hojsa, naj izstopi iz stranke

Objavljeno 12. julij 2015 12.58 | Posodobljeno 12. julij 2015 13.00 | Piše: STA, Mo. S.

Aleš Hojs se je pridružil Janševi vladi v senci, kar pa moti njegovo stranko.

Nekdanji obrambni minister in podpredsednik NSi Aleš Hojs.

LJUBLJANA – Sodelovanje Aleša Hojsa iz NSi v vladi v senciimage, ki jo je oblikovala SDS, kaže, da je nekdanji podpredsednik NSi blizu SDS, priznavata tako Hojs kot stranka NSi. A Hojs zatrjuje, da ostaja v NSi in je naklonjen le sodelovanju obeh strank, v NSi pa menijo, da bi bilo normalno, da bi Hojs najprej izstopil iz NSi.

SDS nima dovolj svojih kadrov?

V NSi so pojasnili, da imajo svojo Ekipo za prihodnost, »očitno pa SDS nima dovolj svojih kadrov in zato potrebuje člane NSi«. Dodali so, da je sodelovanje v strokovnem svetu SDS Hojsova osebna in svobodna odločitev, »ki pa na nadaljnjo odgovorno politiko NSi za zdravo prihodnost vseh državljank in državljanov ne bo vplivala«. Po njihovem mnenju bi bila sicer normalna pot, da bi Hojs, preden se je odločil za včlanitev v strokovni svet SDS, najprej izstopil iz NSi.

Kot je pojasnil Hojs, ostaja član NSi. Po njegovih besedah po statutih obeh strank sodelovanje v odborih strokovnega sveta ni vezano na članstvo v stranki. Ker je imela tudi NSi možnost, da ga povabi k sodelovanju v odboru za obrambo, a tega ni storila, pa tudi ne pričakuje nobene hude krvi v stranki zaradi svojega sodelovanja s SDS. V NSi na to odgovarjajo, da so Hojsu ponudili vodenje odbora za infrastrukturo v njihovem strokovnem svetu, a ga je zavrnil.

Povabil ga je Janša

Hojs je sicer pojasnil, da je do sodelovanja prišlo na povabilo predsednika SDS in strokovnega sveta Janeza Janše. Da povabilo sprejme, pa se je odločil med drugim zato, ker je »bilo v javnosti ocenjeno, da sem dobro vodil ministrstvo za obrambo«. »To je ena od potez, ki kažejo mojo politično usmeritev in vseskozi zagovarjajo tesnejše sodelovanje med strankama NSi in SDS,« je dodal.

SDS je sicer že pred časom povabila NSi k oblikovanju skupne vlade v senci, a jo je NSi zavrnila. Hojs trdi, da po njegovih informacijah ne drži povsem, da NSi ne bi želela sodelovati s SDS, kar da mu je potrdil tudi eden od poslancev. »NSi se bo morala enkrat odločiti, ali je za sodelovanje ali ni. Jaz sem za, po mojem mnenju je to sodelovanje potrebno, za spremembe v Sloveniji pa tudi nujno,« je še dodal.

Deli s prijatelji