OMEJILI BI ŠTEVILO

NSi nad Cerarja: Migrantom širite nabor pravic

Objavljeno 06. februar 2016 15.01 | Posodobljeno 06. februar 2016 15.02 | Piše: K. K.

Iz opozicijske NSi predlagajo, naj Slovenija omeji sprejem migrantov, ki iščejo mednarodno zaščito, na 5000 ljudi.

Takole so odhajali proti Avstriji.

LJUBLJANA – Iz opozicijske NSi predlagajo, naj Slovenija omeji sprejem migrantov, ki iščejo mednarodno zaščito, na 5000 ljudi. Menijo, da je treba upoštevati nastanitvene kapacitete naše države in finančne zmožnosti, ki jih je treba zagotoviti za vse pravice, ki tem osebam pripadajo po priznanju statusa oseb z mednarodno zaščito.

»Cerarjevi širijo nabor pravic migrantov«

V opozicijski stranki so v današnjem sporočilu ostri do vlade: »V času, ko so se nekatere države članice Evropske unije odločile, da zaostrijo kriterije za podelitev azila in omejijo število potencialno sprejetih prosilcev za azil, se je vlada Mira Cerarja očitno odločila ubrati nasprotno pot. Tako je že konec decembra lani v zakonodajni postopek vložila nov zakon o mednarodni zaščiti, ki med drugim širi nabor pravic in rahlja kriterije za pridobitev statusa begunca ali mednarodne zaščite. V Novi Sloveniji tem nameram vlade nasprotujemo, zato smo k zakonu vložili vrsto amandmajev, s katerimi želimo slovensko azilno zakonodajo uskladiti s primerljivimi ureditvami v večini držav članic EU in jo prilagoditi gospodarskim ter družbenim zmožnostim Republike Slovenije.«

Kdo je lahko družinski član prosilec

Zdaj v NSi z amandmaji predlagajo oženje kroga oseb, ki jim zakon priznava položaj družinskega člana prosilca. Predlagajo, naj ta položaj ostaja zakoncu, zunajzakonskemu partnerju, mladoletnim neporočenim otrokom, posvojencem in enemu od roditeljev ali drugi odrasli osebi, ki je odgovorna za mladoletnega neporočenega prosilca.

Ker vladni predlog ne vsebuje jasne določitve roka, v katerem mora prosilec za azil zaprositi, so pripravili amandma, kjer določajo petdnevni rok, v katerem morajo osebe tretjih držav ali osebe brez državljanstva vložiti prošnjo za azil, sicer to pravico izgubijo. O pravici do azila mora biti odločeno v roku enega leta, prosilec pa ima zatem še pravico do prošnje za podaljšanje tega roka. S tem predlogom se zagotavlja predvsem večja učinkovitost države pri nadzoru prehodov državne meje in obvladovanju migrantskih tokov, kakršnemu smo bili priče lani jeseni.

»Nasilnežem naj se mednarodna zaščita odvzame«

Dodaten element, ki bo pripomogel k večji varnosti slovenskih državljanov in njihovega premoženja pa je tudi predlog amandmaja, s katerim se zaostrujejo pogoji za odvzem statusa begunca ali subsidiarne zaščite. V NSi predlagajo, naj se priznan status mednarodne zaščite odvzame osebam, ki so bile pravnomočno kaznovane ali spoznane za krive prekrškov z elementi nasilja.

Deli s prijatelji