EPILOG

NPU zaradi spornega prenosa Adrie Mobil ovadil Goletovo

Objavljeno 05. oktober 2015 22.07 | Posodobljeno 05. oktober 2015 22.10 | Piše: STA, M. U.

Preiskava suma 21-milijonskega oškodovanja ACH je po podatkih Pop TV dobila epilog.

Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Sedem mesecev po preiskavah je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zaradi spornega prenosa večinskega deleža Adrie Mobil po neuradnih podatkih kazensko ovadil generalno direktorico Adrie Mobil Sonjo Gole, nekdanjo finančnico Vero Mihatovič ter nekdanjega direktorja Proteja Branka Šibakovskega, je poročal Pop TV. Goletovo sumijo zlorabe položaja.

Preiskava suma 21-milijonskega oškodovanja ACH je po poročanju Pop TV dobila epilog, specializirano državno tožilstvo pa naj bi že prejelo ovadbo.

Goletova naj bi pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabila svoj položaj, ko je družbi Protej, v kateri je imela lastniški delež, pridobila 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi in oškodovala ACH.

Menedžerji ACH, ki so zbrani v menedžerski družbi Protej, so leta 2013 prenesli Adrio Mobil z ACH na Protej in se odločili za izplačilo dividend, čemur so nasprotovalce banke upnice. S tem naj bi po mnenju kriminalistov oškodovali ACH in njene upnike. Upniki ACH so nato zahtevali, da se Adria Mobil vrne na ACH, kar se je kasneje tudi zgodilo.

Goletova je bila v času prenosa lastništva Adrie Mobil na Protej direktorica ACH, marca pa je bila v času trajanja hišnih preiskav začasno pridržana. Ko je bila izpuščena, je izrazila prepričanje, da se bo v nadaljevanju pokazalo, da so bile vse poslovne odločitve sprejete v skladu z veljavno zakonodajo ter izključno s ciljem zagotoviti dolgoročno stabilnost poslovanja.

Deli s prijatelji