PREISKAVE

NPU spet v akciji, pridržali so šest oseb

Objavljeno 08. januar 2014 11.25 | Posodobljeno 08. januar 2014 11.46 | Piše: P. J.

Opravili so 27 hišnih preiskav in pridržali več oseb.

LJUBLJANA – »NPU opravlja 27 hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja in goljufij. Preiskovalci pridržali 6 oseb,« je policija zapisala na twitterju.

Preiskovalci naj bi preiskovali sume gospodarskega kriminala v gradbeni družbi CPL in KPL, poročajo Finance. Informacijo smo želeli preveriti pri večinskem lastniku CPL Ranku Mimoviću, a je njegova številka nedosegljiva. CPL je sicer od junija lani v stečaju, upniki pa so prijavili za 119,42 milijona evrov terjatev.

Do osem let zapora

Kot so sporočili iz NPU, danes preiskujejo kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave na podlagi sodnih odredb opravljajo 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze,  ki bodo dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

»Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj v škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane. Preiskavi, ki ju  usmerjata Specializirano državno tožilstvo RS in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, potekata v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 KZ-1, pranja denarja po členu 245 KZ-1 in goljufije po členu 211 KZ-1. Za vsa obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Preiskovalci so na podlagi pooblastil iz zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih šestim osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržane. Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 96 kriminalistov iz NPU, sektorjev kriminalistične policije iz policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, pomagajo pa tudi uniformirani policisti PU Ljubljana. Policija trenutno izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.«

Deli s prijatelji