HIŠNE PREISKAVE

NPU pridržal človeka, ki je ‘kupoval‘ ajdovsko Primorje

Objavljeno 08. januar 2014 13.33 | Posodobljeno 08. januar 2014 16.31 | Piše: K. K., P. J.

Na telefon se danes ne javljajo Ranko Mimović, Stanko Petrič in Alojz Kramljak.

LJUBLJANA, KOPER, KRANJ – Med šestimi osebami, ki jih je v današnji akciji pridržal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), so po naših zanesljivih informacijah Ranko Mimović ter nekdanja direktorja Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Stanko Petrič in Alojz Kramljak. Tudi telefoni trojice so danes nedosegljivi. Pridržanih je sicer šest oseb, še Petričeva finančnica Klementina Ferko in Miha Kozamerniku iz podjetja Sago, medtem ko neuradne informacije o pridržanju Kramljakove hčere Polone ne držijo. Policija danes sicer izvaja 27 hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja in goljufij. Po naših informacijah so se oglasili tudi na sedežu podjetja KPL, medtem ko so na sedežu podjetja CPL dejali, da se policisti doslej pri njih »še niso oglasili«.

Mimovićev vlagatelj Frost

Ranko Mimović je javnosti postal znan v letu 2012, ko se je pojavil kot kupec podjetja CPL. Operiral je iz podjetja Patera, registriranega v Italiji. V naletu na slovensko gradbeništvo je Mimović napovedal tudi nakup ajdovskega Primorja. V Slovenijo je pripeljal domnevnega ameriškega investitorja čudnega slovesa Juliana Frosta, ki se je predstavljal kot direktor ameriške investicijske banke Icon Capital Group. Transakcija nikoli ni bila izpeljana.

Mimović si je slab sloves že pred leti ustvaril na Hrvaškem, kjer se je predstavljal kot direktor Fia Grupe iz Srbije. Napovedoval je, da namerava prevzeti večinski paket delnic družbe Podravka in trdil, da je zastopstvo Fia italijanskega Finest sklada že kupilo 10,6 odstotka delnic Podravke, podjetja, ki je bilo v ospredju velike privatizacijske afere na Hrvaškem. 

CPL v stečaju

Cestno podjetje Ljubljana (CPL) je sicer od junija lani v stečaju. Upniki CPL so v roku prijavili za 119,42 milijona evrov terjatev. Stečaj CPL so lani večkrat poskusili uvesti zastopniki neplačanih delavcev, a se je vodstvo družbe, ki je bila v večinskem lastništvu Mimovića, z različnimi pravnimi manevri in praznimi obljubami stečaju dolgo uspešno ogibalo. 
Prve ocene kažejo, da so bile družbe - neuradno CPL, KPL in TAČ - oškodovane za več milijonov evrov. Preiskava naj bi se navezovala na lastniški prevzem CPL, potekala pa je tudi v njenih hčerinskih družbah.

V Tovarni asfalta Črnuče

Preiskovalci so bili v okviru današnjih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) tudi na sedežu družbe Tovarna asfalta Črnuče (TAČ). Kot so sporočili iz družbe, je bila preiskava povezana s sumom oškodovanja zaradi aktivnosti prejšnjih poslovodstev in ne ogroža finančnega prestrukturiranja družbe, ki je v prisilni poravnavi. Podobno kot v družbi KPL tudi v TAČ pravijo, da preiskava ni povezana s tekočim poslovanjem podjetja ali sedanjim poslovodstvom.

TAČ je od 3. januarja v prisilni poravnavi, med ukrepi finančnega prestrukturiranja pa so predvideli tudi pravni pregled vseh poslov preteklih poslovodstev, ki bi lahko povzročili oškodovanje družbe. Današnje preiskovalne aktivnosti NPU v ničemer ne ogrožajo izvedbe finančnega prestrukturiranja družbe, sporočajo iz družbe.

NPU danes na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave izvaja oz. je izvedel 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb zaradi suma zlorabe položaja, pranja denarja in goljufij. Začasno so pridržali šest oseb, aktivnosti pa so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj na škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane, je sporočila policija.

Glede na sporočili iz podjetij sta to KPL in TAČ, hčerinski družbi Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), ki je v stečaju. Po navedbah KPL je bila preiskava pri njih povezana z dejanji nekdanjih vodilnih glede lastniškega prevzema CPL.

Do sprememb v lastništvu CPL je prišlo leta 2012, ko je družba Patera v lasti Ranka Mimovića sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL Alojzija Kramljaka in Stanka Petriča, nato pa se je dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti nekdanjih direktorjev CPL Mihaela Bizjaka, KPL Zvonka Šavorja in TAČ Bojana Kozarja.

STA
 

 

Deli s prijatelji