POLICISTI V BANKI

NPU danes preiskuje NLB v Ljubljani in Mariboru

Objavljeno 17. december 2013 10.51 | Posodobljeno 17. december 2013 13.05 | Piše: K. K., T. L.

Primer je sprožila sama banka na podlagi razlogov za sum kaznivih dejanj.

Dokapitalizacija bo izpeljana najkasneje do konca marca 2011.

LJUBLJANA – »Danes na podlagi ovadbe NLB od jutranjih ur poteka preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada na več lokacijah banke v Ljubljani in Mariboru,« so sporočili iz naše največje banke.

Ovadbo podali sami

Gre za primer, ki ga je sprožila sama banka na podlagi razlogov za sum kaznivih dejanj. Namen preiskave je zbiranje dodatnih dokazov in razjasnitev okoliščin, ki so povezane s sumom kaznivega dejanja. NLB s preiskovalci polno sodeluje in jim nudi vso potrebno podporo pri njihovem delu, sporočajo iz banke.

V teku 11 preiskav ...

Tudi iz policije so potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru »obsežnega predkazenskega postopka izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijske uprave Maribor in Ljubljana«. Preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo 11 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge predmete, ki bodo dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Kot še sporoča policija, so današnje dejavnosti del preiskovanja gospodarskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena v škodo banke v večinski državni lasti. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo RS, poteka zaradi utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena kazen zapora do 8 let.

... trem odvzeli prostost

Na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku so preiskovalci trem osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržane.

Sicer pa pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 40 preiskovalcev NPU.

V primežu preiskovalcev Osmanović in Turk

Po pisanju spletnih Financ policisti po njihovih neuradnih, a zanesljivih informacijah preiskujejo posle NLB s podjetji, povezanimi s Samidom Osmanovićem, in podjetji Oil Metal Company, Montavar metalna nova in Dom-Smreka. Že novembra 2009 so pisali o podjetju Oil Metal Company v lasti Osmanovića, ki je NLB neuradno dolgovalo več deset milijonov evrov. 

V začetku avgusta je Dnevnik poročal, da je NLB v stečaju družbe Montavar metalna nova nasedla s 60 milijoni evrov terjatev. Sicer pa s Financ Osmanovića niso mogli priklicati.

Po pisanju spletnega Večera so med drugim preiskovali Albina Turka, nekdanjega vodilnega v NLB Maribor, zdaj direktorja Mariborskih lekarn.

Direktor NPU Darko Majhenič bo sicer zgodaj popoldne v Ljubljani podal izjavo za medije o današnjih preiskavah.

Deli s prijatelji