NAJVEČJA

Novogoriška razglednica gre v knjigo rekordov

Objavljeno 27. avgust 2012 23.47 | Posodobljeno 27. avgust 2012 23.48 | Piše: Mo. S., STA

Težka je 23 kilogramov, ima znamko in naslov.

NOVA GORICA – Prireditelji Goriškega festivala so novogoriškemu županu Mateju Arčonu predali razglednico Nove Gorice, ki je s 54 kvadratnimi metri največja na svetu in je simbolično darilo mestu. Namen podiranja dozdajšnjega Guinnessovega rekorda je promocija Slovenije, Nove Gorice in festivala, je povedal Andrej Maver iz Glasbene agencije GIG.

Narejena po natančnih navodilih

Z velikostjo razglednice devet krat šest metrov ter 23 kilogrami se bo zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov. »Pri ekipi, ki beleži rekorde za Guinnessovo knjigo, so nam dali natančna navodila, kakšna mora biti razglednica,« je povedal Maver.

Sestavljena je iz poltrdega kartona, ki je na zadnji strani prevlečen z belim papirjem, na katerem je tako kot na manjši razglednici napisan naslov, nalepljeno pa ima tudi pravo poštno znamko. Na sprednjem delu je fotografija Nove Gorice, motiv je iz arhiva mestne občine in predstavlja panoramski pogled na mesto. Razglednica ima tudi že požigosano poštno znamko, tako da je ob sodelovanju s Pošto Slovenije dosegla svojega naslovnika. »Vse se dogaja tukaj na trgu, saj je nekoliko pretežka, predvsem pa jo je zelo nerodno prenašati, zato jo bomo kar tukaj predali županu,« je pred simbolično predajo povedal Maver.

Na ogled bo v Novi Gorici

Na prireditvi so obiskovalcem, ki so prišli pogledat največjo razglednico na svetu, podarili v spomin razglednico običajne velikosti z enakim motivom. Razglednica bo na novogoriškem trgu postavljena na ogled do zaključka Goriškega festivala konec tega tedna. Kasneje jo bodo razstavili še v nekaterih drugih slovenskih mestih, nato pa bo na stalni razstavi na izbrani lokaciji v Novi Gorici.

Dozdajšnji nosilec svetovnega rekorda največje razglednice na svetu sta Deutsche Post in Toyota v Berlinu. Razglednica je bila velika skoraj 49 kvadratnih metrov in je bila narejena za promocijo 12. IAAF, svetovnega atletskega prvenstva v Berlinu leta 2009. Na sprednji strani je fotomozaik, na zadnji pa nosi overjeno in ožigosano poštno znamko ter naslov.

Deli s prijatelji