SCENARIJI

Novo vlado naj bi sestavljal tudi Kučan

Objavljeno 26. februar 2013 13.07 | Posodobljeno 26. februar 2013 09.19 | Piše: Mo. S.

Kdo bo v novi ministrski ekipi in kdo bo moral oditi?

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Pred sredino izredno sejo državnega zbora (DZ), po kateri bo jasno, ali bo Janez Janša moral zapustiti stolček predsednika vlade, se vrstijo ugibanja o novi ministrski ekipi pod taktirko nove predsednice vlade Alenke Bratušek (PS).

Največja parlamentarna stranka PS naj bi prevzela ministrstvi za finance in infrastrukturo, Desus naj bi obdržal ministrstvi za zdravje in zunanje zadeve (Tomaž Gantar in Karl Erjavec), SD bi vodila ministrstvo za obrambo (Ljubica Jelušič), izobraževanje, znanost in šport (Igor Lukšič) ter delo, družino in socialne zadeve (Anja Kopač Mrak), državljanska lista (DL) pa naj bi obdržala pravosodje in javno upravo (Senko Pličanič), poroča spletni portal RTV SLO.

Ministrica za obrambo bi lahko postala tudi Melita Župevc (PS).

Židan gospodarski minister?

A veliko je še odprto. Nejasno je, kdo bo vodil ministrstvi za okolje ter gospodarstvo in tehnologijo, čeprav se pri tem omenja Dejana Židana, ki naj bi si bolj želel gospodarskega resorja. Kot je znano, stranka SLS, ki je vlado zapustila v ponedeljek, v novi ne namerava sodelovati, Janša pa je Radovana Žerjava označil za »najslabšega ministra za gospodarstvo v zgodovini Slovenije«. Po nekaterih podatkih naj bi si Židan želel tudi Lukšičev stolček.

V zvezi z notranjim ministrstvom omenjajo Mašo Kociper ter Gregorja Viranta, ponovno samostojno ministrstvo za kulturo pa so v PS ponudili civilni družbi. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) in Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) sta za to mesto že predlagala pisatelja Vlada Žabota.

Predsednik DZ naj bi postal Janko Veber (SD).

Kdo v resnici sestavlja novo vlado?

Iz ozadja naj bi vlado Bratuškove strateško sestavljali Zoran Janković, Gregor Golobič in Milan Kučan, pa poroča Požareport, ki dodaja, da naj bi v vladi sedeli tudi vsi predsedniki vladnih strank (Janša je »na suhem« pustil Viranta). Po tej različici naj bi si na čelu finančnega ministrstva najbolj želeli Mojmirja Mraka, ki je to delo sicer zavrnil že v času Janeza Drnovška, po drugi strani pa se za to mesto ponuja Dušan Mramor, ki pa v PS in SD ni več tako priljubljen.

Virant bi po tem scenariju lahko dobil tudi zunanje ministrstvo ali ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Če zmaga Jasnič ...

Ob tej različici (Desus in DL po dva resorja, SD pa tri) obstaja še ena, in sicer, da bosta Desus in DL dobili po en resor, SD pa dva. Če bo v petek na kongresu stranke Desus njen predsednik ostal Erjavec, bo zase zahteval zunanje ministrstvo, za Gantarja pa zdravstveno, če bo zmagal Ljubo Jasnič, pa bi Desus utegnil pristati na drugo različico, saj Jasnič menda ne želi biti minister, ministrica za zdravje pa bi tako lahko postala Meta Vesel Valentinčič. Tudi druge stranke naj bi si želele, da Erjavec odide.

Svoj kos pogače bi tudi Gašpar Gašpar Mišič

Kot je videti, nekateri kar hlepijo po funkciji v bodoči vladi, med njimi pa je tudi poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič, ki se vidi »kot operativec med vlečnimi konji bodoče vlade.« Za Finance je poudaril, da mora biti v prvi vrsti, ob sebi pa hoče imeti najboljše strokovnjake. No, v naštetih scenarijih ga sicer ni, a pravi, da bo bodoča vlada potrebovala nekakšnega medresorskega koordinatorja.

Deli s prijatelji