PREVIDNO

Novo deževje, nove težave: reke grozijo in že poplavljajo

Objavljeno 18. november 2014 16.01 | Posodobljeno 18. november 2014 16.01 | Piše: T. L.

Novo hidrološko opozorilo: z deževjem naraščajo reke.

LJUBLJANA – Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo pri Agenciji RS za okolje (Arso) reka Vipava v torek ob 14. uri postopno narašča v svojem zgornjem in srednjem toku ter poplavlja na izpostavljenih območjih ob strugi. Poplavljena območja se bodo v torek popoldne in v noči na sredo ohranjala. 

V torek in sredo lahko na izpostavljenih mestih ob strugi poplavi tudi reka Sava v Zasavju. Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah je ustaljen. Krka bo predvidoma v noči na sredo presegla opozorilni pretok in poplavila na območju pogostih poplav.

Gladina ponoči višja za 20 centimetrov

Na Planinskem polju in na Cerkniškem jezeru se gladina vode v torek zvišuje hitreje kot prejšnje dni. Zaradi nočnih padavin se je ponovno zvišala v Loški dolini za 20 cm v sedmih urah. V prihodnjih dneh pa se bo naraščanje vode na kraških poljih predvidoma upočasnilo. 

V torek zvečer (med 18.30 in 20.30) bo plimovanje morja ob slovenski obali spet povišano. Gladina morja lahko na mareografski postaji v Kopru preseže višino 300 cm in pri tem poplavi nižje dele obale.

Deli s prijatelji