SODBA RAZVELJAVLJENA

Novinar oproščen, Miro Senica mora plačati 9000 evrov

Objavljeno 09. julij 2015 20.04 | Posodobljeno 09. julij 2015 20.05 | Piše: STA, A. K.

Senica je Požarja preganjal kot zasebni kazenski tožilec zaradi štirih člankov.

Miro Senica.

LJUBLJANA – Višje sodišče v Ljubljani je razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, s katero je urednika in lastnika spletnega portala Požareport Bojana Požarja spoznalo za krivega žaljive obdolžitve odvetnika Mira Senice in mu naložilo 12.000 evrov kazni. Hkrati je Požarja oprostilo vseh obtožb, je razvidno iz sodbe, ki jo je objavil omenjeni portal.

Senica je Požarja preganjal kot zasebni kazenski tožilec zaradi štirih člankov, objavljenih na Požarjevem portalu, ker je bil prepričan, da Požar članke piše z namenom zaničevanja. Zoper Požarja je vložil štiri tožbe, ki jih je sodišče združilo v eno. Na koncu je v dveh primerih obtožbe zavrnilo, v dveh pa je Požarja spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo 12.000 evrov kazni.

Požar naj bi bil po mnenju prvostopenjskega sodišča Senico žaljivo obdolžil, ko je zapisal, da je svojemu domnevnemu prijatelju Igorju Pogačarju omogočil posel z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ter ko je zapisal, da je Senica nekdanji predsednici LDS Katarini Kresalovi pomagal pri izčrpavanju ter političnem in finančnem pohabljenju stranke LDS.

Povrniti mora stroške

Zdaj pa je višje sodišče takšno odločitev razveljavilo in Požarja oprostilo obtožb. Hkrati je potrdilo sodbo v delu, s katero ga je že prvostopenjsko sodišče oprostilo dveh obtožb.

Po današnjem pisanju portala so se višji sodniki postavili na stališče, da je Senica relativno javna oseba ter da okoliščine in dejstva, zapisana v inkriminiranih člankih, ne spadajo na področje intimnega življenja Senice, ampak je šlo za poročanje o temah, ki so v javnem interesu. Zato je bil Požar oproščen, Senica pa mu mora povrniti tudi okoli 9000 evrov sodnih in drugih stroškov.

Deli s prijatelji