NACIONALNA RAZISKAVA BRANOSTI

Novice daleč najbolj brane!

Objavljeno 01. avgust 2014 13.29 | Posodobljeno 01. avgust 2014 13.29 | Piše: Olga Cvetek

Časopis, ki ga držite v rokah, vsak dan bere 336.000 ljudi.

Vaš in naš časnik je prepričljivo najbolj bran v Sloveniji. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Najbolj bran dnevni časopis na Slovenskem so še vedno Slovenske novice, časopis, ki ga pravkar držite v rokah. Podatki posodobljene Nacionalne raziskave branosti (NRB), ki je zajela obdobje od 1. junija lani do 2. junija letos, kažejo, da Slovenske novice vsak dan prebere 336.000 bralcev, med resnimi informativnimi časniki pa je to Delo z dosegom 157.000 bralcev. Oba časnika izdaja družba Delo.

Raziskavo NRB izvaja družba Valicon pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice. Kot so sporočili, je bil z nedavno zaključenim enoletnim obdobjem model NRB posodobljen, predvsem v smeri zajema branosti tiskanih medijev na različnih platformah. In čeprav so podatki zaradi nove metodologije neprimerljivi, na vrhu lestvice ni sprememb, saj so spet slavile naše in vaše Novice. Slovenskim novicam in Delu sledijo Dnevnik, Večer, Svet24, Finance, Primorske novice in Ekipa. Na drugo mesto za Slovenskimi novicami se je sicer uvrstil brezplačnik Žurnal24 (242.000), vendar je treba upoštevati, da gre za brezplačnik, sicer pa je na začetku maja prenehal izhajati (na začetku julija so znova zagnali le spletno izdajo in tako v raziskavo ni bil vključen celotno obdobje).

Med prilogami je na prvem mestu Vikend, petkova priloga Dela in Slovenskih novic, sledijo mu Pilot in Ona, priloga Dela in Slovenskih novic, in Moj dom.

Med večdnevniki največ ljudi bere Gorenjski glas, Štajerski tednik, Novi tednik in Salomonov oglasnik.

Med tedniki je najbolj bran Nedeljski dnevnik, sledijo mu nedeljske Novice in Lady, za njimi pa Nedelo, Jana, Kmečki glas, Družina, Vestnik Murska Sobota, Mladina, Lisa, Nova, Dolenjski list, Stop, Lea, 7dni, Story in Reporter.

Med štirinajstdnevniki je na prvem mestu Razvedrilo, za njim Anja, Računalniške novice, Obrazi, Avto magazin, Bravo in Čvek v številkah, KiH ter Pogledi.

Med mesečniki je na prvem mestu Ognjišče, sledijo National Geographic, Motorevija in Ciciban. Med dvo- in večmesečniki pa Naš dom, Smrklja, Slikovne križanke ter Delo in dom plus...

Brez vas, drage bralke in bralci, se nam ne bi uspelo obdržati na vrhu. Zaupanje, ki ste nam ga izkazali, je pohvala dobremu delu uredništva in spodbuda za naprej. Naj Slovenske novice zato ostanejo vaš in naš priljubljeni dnevnik!

Deli s prijatelji