V PRIČAKOVANJU

Novi šef slovenske cerkve bo spregovoril

Objavljeno 01. avgust 2013 09.28 | Posodobljeno 01. avgust 2013 09.28 | Piše: STA, D. P.

Finančni polom mariborske nadškofije je imel velike posledice za slovensko gospodarstvo, saj so se v težavah znašla številna dobro stoječa podjetja, v katerih sta bila lastniško navzoča oba Zvona.

Andrej Glavan.

LJUBLJANA – Po odstopu Antona Stresa in Marjana Turnška z vrha katoliške cerkve v Sloveniji bo danes pred medije stopil novomeški škof Andrej Glavan, ki bo začasno vodil ljubljansko nadškofijo, postal pa je tudi novi predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK). Pričakovati je njegov odziv na odstopa in oris njegovih novih nalog.

Do zloma

Stres in Turnšek sta odstopila s položaja ljubljanskega in mariborskega nadškofa po pozivu papeža Frančiška zaradi svoje vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije.

Njunih naslednikov še niso imenovali, ampak sta bila imenovana apostolska administratorja obeh nadškofij. Ljubljansko nadškofijo bo tako začasno vodil Glavan, ki so ga v sredo škofi izvolili tudi za novega predsednika SŠK, mariborsko pa celjski škof Stanislav Lipovšek.

Opravičila sta se

Stres in Turnšek sta se sicer v sredo opravičila za svoj del odgovornosti za finančne težave mariborske nadškofije. Ob tem je Stres odločno zanikal, da bi bila s Turnškom glavna krivca zanje.

Finančni fiasko

Razsežnosti finančnega poloma mariborske nadškofije je sicer v začetku leta 2011 razkril italijanski tednik L'Espresso. Najbolj je v cerkvenih poslih nasedla banka NLB, ki je v vseh treh postopkih skupaj prijavila za nekaj sto milijonov evrov terjatev. Finančni polom mariborske nadškofije je imel velike posledice za slovensko gospodarstvo, saj so se v težavah znašla številna dobro stoječa podjetja, v katerih sta bila lastniško navzoča oba Zvona.

Deli s prijatelji