ZAMENJAVA

Novi predsednik sveta UKC Ljubljana je Tomaž Glažar

Objavljeno 16. februar 2015 20.50 | Posodobljeno 16. februar 2015 20.50 | Piše: STA, Ma. F.

Novi predsednik sveta zavoda je postal nekdanji direktor Zdravstvenega zavoda Vrhnika Tomaž Glažar.

V UKC ostajajo previdni

LJUBLJANA – Svet UKC Ljubljana se je danes sestal prvič po tistem, ko je vlada zamenjala svoje predstavnike v svetu zavoda. Novi predsednik sveta zavoda je postal nekdanji direktor Zdravstvenega zavoda Vrhnika Tomaž Glažar, ki je bil nedavno imenovan tudi za v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje.

Glažar je v izjavi za javnost po seji dejal, da so se danes predvsem seznanili z aktualnimi težavami v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Vodstvo UKC je po njegovih besedah izpostavilo, da so zaposleni preobremenjeni in da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni v celoti plačal programa, ki ga je klinični center opravil lani. Razpravljali so tudi o tem, kako povečati prihodke glede na to, da v teh časih sredstva ZZZS ne zadoščajo za obravnavo vseh bolnikov.

Glažar je dejal, da se je na ravni krčenja stroškov v zadnjih letih veliko naredilo. »Stroški so tako kot elastika. Ko enkrat poči, potem ni poti nazaj,« je dejal in dodal, da ta elastika v UKC še ni počila, a velikih rezerv v krčenju stroškov po njegovem mnenju več ni.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec pa je dodal, da je tudi prostor za trženje zdravstvenih storitev v UKC razmeroma ozek glede na to, da je to javni zdravstveni zavod. Tako je po njegovem mnenju občutljivo vprašanje, kaj lahko UKC v okviru tržnih storitev ponudi slovenskim državljanom. Večji manevrski prostor je pri tujcih, a je vstop na ta trg težaven, je dodal.

A Vrhunec pričakuje, da bo letos »perspektiva lepša«, kar se tiče prihodkov iz ZZZS. To sklepa tudi na podlagi dodatnih sredstev, ki jih bo UKC prejel s spremembo aneksa k splošnemu dogovoru za preteklo leto. Koliko dodatnega denarja bo UKC prejel, se še ne ve, ocena se giblje med 4,9 milijona in šest milijonov evrov.

Deli s prijatelji