OTROŠKA SRČNA KIRURGIJA

Novi očitki: Mishaly neodgovoren, Blumauer nima stika z realnostjo?

Objavljeno 25. avgust 2015 21.19 | Posodobljeno 25. avgust 2015 21.19 | Piše: Mo. S.

Dodatne podrobnosti in očitke bo razkrilo poročilo, ko bo tudi uradno dostopno javnosti.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poročilo mednarodne komisije, ki je nadzirala program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, bo uradno predstavljeno v začetku septembra. Že nekaj časa pa v javnost curljajo naravnost šokantni podatki in zapisi 155 strani dolgega dokumenta.

Nekaj podrobnosti o napakah v programu zdaj razkrivajo tudi Finance. Program otroške srčne kirurgije naj bi bil organiziran povsem zgrešeno, otroci pa niso bili deležni optimalne obravnave. Vodstvo UKC Ljubljana je vsaj pet let vedelo za premnoge težave, vendar ni ukrepalo. Od 34 standardov kakovostne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki jih je nadzorna komisija povzela po mednarodnih smernicah, je ljubljanski klinični center kar pri 20 merilih dobil najnižjo od petih ocen (nesprejemljivo), pravijo pri Financah, kjer dodajajo, da bi vse štiri smrti otrok iz leta 2012 lahko preprečili.

Komisija je ugotovila tudi bistveno pomanjkanje dokumentacije o bolnikih in operativnih posegih, dokumentacija 12 bolnikov je izginila oziroma ni bila dostopna komisiji, podatkov o srčnih operacijah niso vnašali v evropsko bazo in podobno. V letu 2012 so se operacije, ki jih je opravil David Mishaly, pripisovale kar Robertu Blumauerju, saj se je izkazalo, da Mishaly nima slovenske licence.

Očitki Mishalyju in Blumauerju

Ob tem bi moral Mishaly slovenske kirurge poučevati, da bi v nadaljevanju težke operacije lahko izvajali sami, vendar pa je bilo njegovo ravnanje »popolnoma neodgovorno«. Pogosto je zapustil državo, ko so bili pacienti še na operacijski mizi, včasih se je napačno odločal, učenca Blumauerja pa je nezadostno usposabljal. Prezrl je tudi usposabljanje drugega specializanta Janeza Vodiškarja, kot glavni kirurg pa je pokazal »izredno slabe vodstvene sposobnosti«.

Kaj pa med drugim očitajo kirurgu Blumauerju? Kot pravijo, je ravnal neodgovorno in potrebuje pravega mentorja. Manjka mu samokritičnosti in se še vedno obnaša kot kompetenten, »čeprav po sedmih letih usposabljanja ni niti zmožen niti usposobljen«. »Včasih se zdi, da nima stika z realnostjo situacije«, nadaljujejo pri Financah in dodajajo, da se je vedel arogantno do kolegov, včasih pa mu manjka ustrezne presoje v kritičnih trenutkih.

Dodatne podrobnosti in očitke bo razkrilo poročilo, ko bo tudi uradno dostopno javnosti.

Deli s prijatelji