VELIKONOČNE PISANICE

Novi natečaj Novic za najlepše pirhe

Objavljeno 02. marec 2013 15.40 | Posodobljeno 02. marec 2013 15.42 | Piše: Jaroslav Jankovič

Tudi letos bomo izbirali in nagradili najlepšo ljudsko pisanico, sodobno poslikano in otroško pisanko.

Spet je leto naokoli in pred nami je že 17. nagradni natečaj za najlepše pirhe 2013, spoštovani bralci. Marec, sušec ali vetrnik po staroslovensko, slovi kot mesec z najmanj dežja, hkrati pa velja za najvznemirljivejše obdobje v letu. V pričakovanju velike noči, največjega krščanskega praznika, poljane ozelenijo, 25. marca pa po stari ljudski tradiciji Marija odklene zemljo in otroci bosopeti tekajo okoli hiše. No, bosopetih otrok skoraj ni več, medtem ko se je krščansko ljudsko izročilo krašenja velikonočnih pisanic ohranilo tudi v sodobni play back družbi.

Zgodaj velika noč

Velika noč je premakljivi praznik, ki ga obhajamo prvo nedeljo po spomladanski polni Luni. Zato jo praznujemo vsako leto v drugem času, med 22. marcem in 25. aprilom. Tako kot starejši prebivalci še znajo razbrati sporočila zvonjenja cerkvenih zvonov, tudi natančno vedo, kdaj je velika noč. Od njih pogosto slišimo »Oh, letos je velika noč pozno« in podobno. Letos bo velika noč zgodaj, že 31. marca, zato vas spoštovani bralci že zdaj nagovarjamo, da sodelujete v nagradnem natečaju Slovenskih novic za najlepše pirhe.

Tri kategorije

V natečaju smo po tradiciji ohranili tri kategorije, v katerih boste lahko predstavili svoje pisanice.

Ljudska tradicija

V kategoriji ljudske tradicije bomo zbirali najlepše pirhe, katerih poslikava se naslanja na staro ljudsko izročilo. Vemo, da so prebivalci Prekmurja in Bele krajine ohranili zelo arhaično poslikavo velikonočnih remenk oziroma pisanic, na Kozjanskem ali na Krasu pa jih barvajo drugače. Naše babice barv niso kupile v trgovini, ampak so za obarvanje Kristusovih solz, to je eden od simbolnih pomenov velikonočnih pisank, uporabile denimo čebulno listje, zelene rastline, pesin sok in vosek, za sijaj pa so jih premazali s špehom.

Sodobna pisanka

V kategoriji sodobna pisanka se prepustite domišljiji. Tako pri uporabi materialov kot tudi pri motiviki. V našem otroštvu so se v trgovinah pojavile bolj ali manj kakovostne industrijske barve, umetniško navdahnjeni pa pisanke danes okrašujejo s slikarskimi barvami. Tudi pisanke s kovinskim sijajem smo že videli. Marija Ferjan iz Radovljice jih premaže z belim lesnim lepilom in ovije z vrvicami najrazličnejših barv. Delujejo malce iz drugega sveta, hkrati pa so očesu prijetne in mehke ter tople na otip.

Otroška pisanka

V kategoriji otroške pisanke naj ustvarjajo otroci. Zagotovo se boste strinjali z nami, spoštovani bralci, da je najlepša na svetu pisanka izpod otroških rok. Tudi poslikava velikonočnih jajc skupaj z otroki za domačo mizo spada med najlepše družinske trenutke. Otroška roka je morda okorna, nezanesljiva v potezah, zagotovo pa otroci svoje pisanke poslikavajo najbolj prvinsko, zato so njihovi motivi brezmadežno lepi.

Razstava in ocenjevanje pirhov

V soboto, 16. marca, bo v Slovenskih novicah izšel uradni razpis natečaja za najlepše pirhe 2013. Hkrati bomo pravila natečaja objavili na naši spletni strani http://www.slovenskenovice.si/.

V uredništvu Slovenskih novic bomo pisanice zbirali od 18. do vključno 25. marca. Lahko jih prinesete ali pošljete po pošti na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, Ljubljana, s pripisom Natečaj za najlepše pirhe.

V sredo, 27. marca, bo štiričlanska komisija pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja pregledala in ocenila pirhe v vseh kategorijah ter na koncu izbrala najlepše. V petek, 29. marca, ob 12. uri bomo v uredništvu Novic odprli razstavo pisanic in razglasili zmagovalce v posameznih kategorijah ter podelili nagrade Zlatarstva Mandič. Sledila bo pogostitev, katere pokroviteljica je Pivovarna Union.
 

Natečaj Slovenskih novic za najlepše pirhe

16. 3. – Izid razpisa natečaja za najlepše pirhe. Na spletni strani www.slovenskenovice.si bomo objavili pravila nagradnega natečaja.

18. 3. do vključno 25. 3. – Zbiranje pirhov v uredništvu Slovenskih novic.

27. 3. – Štiričlanska komisija oceni pisanice in določi zmagovalce v po posamezni kategoriji.

29. 3. – Odprtje razstave ob 12. uri, razglasitev zmagovalcev v posameznih kategorijah in podelitev nagrad ter pogostitev.

Razstava pirhov bo odprta 30. marca od 9. do 17. ure in 31. marca od 9. do 14. ure.

 

Deli s prijatelji