ŠOLTES

Novi minister le, 
če se strinja SD

Objavljeno 18. januar 2014 12.31 | Posodobljeno 18. januar 2014 12.33 | Piše: Jadran Vatovec

Če bo Šoltes kandidiral, ga čaka enaka trnova pot kot Gantarja?

Dr. Igor Šoltes: niti še ni kandidat, pa že nima podpore vseh vladnih strank. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Najpozneje do torka naj bi bilo (dokončno) znano, ali bo nekdanji predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes še pripravljen ugrizniti v kislo jabolko in na predlog premierke mag. Alenke Bratušek kandidirati za ministra na zdravje ali pa se bo raje umaknil, glede na to, da se nekateri v vladni koaliciji verjetno niso pripravljeni odreči razdeljevanju foteljev v skladu z načelom, da ni važno, ali je neki kandidat pismen (sposoben, strokovno usposobljen za funkcijo), ker je menda pomembnejše, da je iz kvote ene od štirih vladnih strank.

Lukšič obsodil, Han prikimal

Dr. Šoltes je zelo zgodaj spoznal, kako je sodelovati v koalicijski vladi, če ena ali več vladnih strank meni, da je treba ohraniti razdelitev ministrskih resorjev na toliko strankokratskih fevdov, kolikor je vladnih strank. Na novico, da bi lahko premierka Braturškova za ministra za zdravje predlagala prav Šoltesa, se je namreč ogorčeno odzval šef SD dr. Igor Lukšič, ki je potrdil, da mu takšna možnost niti približno ni všeč. Ker menda ni ne logično ne higienično, da bi koalicija za ministra podprla nekoga, ki naj bi ustanavljal svojo stranko in je torej predstavnik zunajparlamentarnega prostora. Svojemu šefu je takoj prikimal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, rekoč, da upa, da Šoltes ni edini možni kandidat.

Dr. Šoltesu je, skratka, v tem hipu že jasno, da se bo kot novi minister težko uspešno lotil zdravstvene reforme, če ne bo imel niti podpore vseh predsednikov vladnih strank. Kako je, če ti kljub obljubljeni podpori meče polena pod noge zdaj ta, zdaj ona koalicijska stranka, je doumel že prejšnji minister Tomaž Gantar, ki je nazadnje, kot je sam poudarjal, zaradi tega tudi odstopil. Zgolj naklonjenost predsednice vlade bodočemu ministru še ni dovolj za uresničitev zdravstvene reforme. Tega se zaveda tudi dr. Šoltes, ki pravi, da ve, da je resna zdravstvena reforma tako zahteven projekt, da niti podpora vseh vladnih strank morda še ni dovolj, saj bi novi minister zanj potreboval tudi podporo opozicije. Do torka ne bo, skratka, jasno samo to, ali bo dr. Šoltes kandidiral, marveč tudi, ali je SD tako močen, da lahko kadar koli izsiljuje vso koalicijo s predsednico vlade na čelu.


Le Virant zvest Bratuškovi

Ker se z mnenjem dr. Igorja Lukšiča o dr. Igorju Šoltesu kot nesprejemljivemu kandidatu za ministra za zdravje strinja celo Karl Erjavec – prvak stranke Desus opozarja, da je nekdanji predsednik računskega sodišča v preteklosti odkrito podpiral dve zdajšnji zunajparlamentarni stranki, LDS in Zares –, je jasno, da je Virantova Državljanska lista edina, ki ne bi imela pomislekov, če bi dr. Šoltes kandidiral. Dr. Gregorja Viranta, kot je pojasnil, pač bolj zanima strokovna kompetentnost nekega kandidata, kot to, ali ta ustanavlja oziroma bo nekega dne ustanovil novo zunajparlamentarno stranko.

 

Deli s prijatelji