NKBM

Novi KBM še sto milijonov evrov

Objavljeno 19. marec 2013 08.02 | Posodobljeno 19. marec 2013 08.03 | Piše: S. J.

Delež države se bo v Novi KBM povečal na približno 79 odstotkov.

Aleš Hauc, NKBM.

MARIBOR – »Z dodatnim kapitalom bo banka lahko izboljšala svoj položaj na finančnih trgih, to pa bo dodana vrednost za naše stranke in delničarje. Krepitev kapitalske ustreznosti obravnavamo celovito, dolgoročno in strokovno. Ob pripravah na dokapitalizacijo se zato intenzivno ukvarjamo tudi z izboljšavami sistema upravljanja tveganj, slabih terjatev ter zagotavljanjem kakovostnih rešitev za naše stranke,« je predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc povedal o današnji odločitvi uprave, da poveča osnovni kapital NKB za 100 milijonov evrov.

Državni delež se bo povečal

Banka bo kapital povečala z izdajo 98.522.167 novih delnic, v katere bo do 7. aprila letos pretvorila hibridno posojilo države in izvedla vplačilo novih delnic. Novoizdane delnice v skupni emisijski vrednosti 100 milijonov bodo po vsebini pravic izenačene z že obstoječimi navadnimi imenskimi delnicami Nove KBM. Na osnovi pogojev, opredeljenih v pogodbi in v skupščinskem sklepu, banka ocenjuje, da se bo delež države povečal na približno 79 odstotkov, sprememba lastniške strukture pa se bo uveljavila ob vpisu novih delnic v register KDD.

Kot so pojasnili v Novi KNM, je razlog za sproženje pretvorbe hibridnega posojila znižanje količnika najbolj čistega kapitala Core Tier 1, kar pa je posledica bistveno višjega oblikovanja rezervacij in slabitev v letu 2012, kot je bilo sprva načrtovano. Vrednost stvarnega vložka države v višini 100 milijonov evrov bo izkazana v revidiranem poročilu o poslovanju Nove KBM in Skupine Nove KBM za leto 2012, ki ga bo banka objavila konec aprila letos. Nova KBM bo po konverziji izkazala delničarski kapital v višini 292,5 milijona evrov in kapitalsko ustreznost Skupine Nove KBM na čisti temeljni kapital Core Tier 1 v višini 7,57 odstotka, kapitalsko ustreznost banke pa v višini 7,62 odstotka (po metodologiji Evropskega bančnega organa EBA).

Dokapitalizacija bo izvedena do konca junija

Pospešeno čiščenje kreditnega portfelja v lanskem poslovnem letu ter s tem objektiven in realen prikaz finančnega stanja skupine banki omogoča objektivne pogovore z vsemi deležniki Nove KBM. Kot je banka javnosti že sporočala, trenutno intenzivno potekajo pripravljalne aktivnosti v zvezi z dokapitalizacijo, ki jo bo banka predvidoma izvedla do konca junija.

Izbor organizatorja dokapitalizacije je v zaključni fazi, nato bodo sledili drugi postopki skladno z mednarodno strokovno prakso in akcijskim načrtom, ki med drugim predvideva predstavitve več različnim potencialnim investitorjem. Načrt ob osnovnem scenariju vključuje tudi stresni scenarij za primer poslabšanja portfelja, upošteva pa tudi negotovosti v gospodarskem in političnem okolju, ki lahko vplivajo na poslovanje banke in skupine. O podrobnostih dokapitalizacije bo banka obveščala pravočasno in skladno s pravili, ki veljajo za javne delniške družbe.

Deli s prijatelji