TAJNO GLASOVANJE

Novi evangeličanski škof je Geza Filo

Objavljeno 28. junij 2013 22.50 | Posodobljeno 28. junij 2013 22.58 | Piše: STA, M. U.

Škofovski urad se bo preselil v Ljubljano.

Geza Filo (foto: Jože Pojbič).

MURSKA SOBOTA – Delegati Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem so na tajnem glasovanju za novega škofa izvolili Gezo Fila, duhovnika iz Evangeličanske cerkvene občine (ECO) Ljubljana. Novi inšpektor, ki skupaj s škofom predstavlja cerkveno predsedstvo, pa bo Johan Laco, inšpektor iz ECO Hodoš.

Kdo je Geza Filo?

Filo se je rodil v Ivanovcih v Prekmurju, diplomiral je v Bratislavi leta 1982, duhovnik v Ljubljani pa je 27 let. Ob izvolitvi je povedal, da je vesel, ker je dobil zaupanje in dolžnost kot dolgoletni evangeličanski duhovnik v Ljubljani, »kjer je protestantizem dejansko dvakrat utrpel zanik, najprej v 16. stoletju, potem pa po drugi svetovni vojni«.

Škofovski urad se bo tako preselil v Ljubljano, saj je urad tam, kjer škof opravlja službo duhovnika. »Upam si reči, da je to, da bo sedež v glavnem mestu, vsaj na simbolni ravni, prvič po letu 1562, ko je Primož Trubar postal superintendent,« je dejal novi škof, ki to ocenjuje kot pozitivno, a tudi toliko zahtevnejše. Kot enega od načrtov je razkril, da bi odprli evangeličanski center na Primorskem, o katerem že dolgo govorijo. V ospredje želi postaviti tudi delo z mladimi, sicer pa sprememb ne napoveduje.

Deli s prijatelji