SVARILO

Novi begunski val, konflikti, vojna?

Objavljeno 09. september 2016 09.57 | Posodobljeno 09. september 2016 09.57 | Piše: Jadran Vatovec

Cerar dramatično svari pred dominami, ki bi lahko začele padati.

Še enemu migrantskemu valu, bi lahko, skrbi Cerarja, sledili konflikti v eU brez prihodnosti, potem pa celo vojna. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA, BRUSELJ, NEW YORK – Predstavniki naše izvršilne veje oblasti so začeli priznavati očitno, ko je ameriška televizija CNN objavila, da so najmanj štirje teroristi Islamske države, namenjeni v Francijo in povezani s terorističnim napadom v Parizu, do Avstrije pripotovali po tako imenovani balkanski begunski poti. Ker je CNN menda natančno proučil približno 90.000 strani zaupnih preiskovalnih dokumentov o lanskem pariškem terorističnem napadu?

Slovenska policija sicer kljub za slovenske oblastnike nadležnemu poročanju CNN vztraja, da je celo med tako rekoč izrednimi razmerami zaradi vrhunca begunskega vala v največji možni meri oziroma nadvse uspešno izvajala prav vse varnostne ukrepe ter da sta samo dva lažna begunca, ki sta bila povezana z organizatorji pariškega terorističnega napada, v Avstrijo prišla čez Slovenijo. Medtem ko naj bi druga dva »CNN-ova« terorista, ki sta v nasprotju z »našima dvema« neposredno sodelovala v terorističnem napadu, do Avstrije in Francije prišla čez Madžarsko. Edina lažna begunca, ki naj bi jima uspelo priti prek Slovenije, naj bi pri registraciji ob vstopu v Slovenijo pokazala registracijska kartona z domnevno verodostojnimi osebnimi podatki, ki so jima ju izdale grške oblasti. Ko pa sta prišla do Avstrije, sta avstrijske varnostne organe že poskušala preslepiti z navajanjem drugačnih osebnih podatkov.

Mimogrede, naša policija je po terorističnem napadu in na prošnjo varnostnih organov drugih držav preverjala več kot 400 beguncev in migrantov ter z vsemi svojimi ugotovitvami sproti seznanjala tudi Europol in Interpol. Mar ni po toči že nekoliko prepozno zvoniti? Za žrtve napadov prav gotovo.

Saj imajo indikatorje in evidence

Takole so nam pojasnili iz službe policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete: »Slovenska policija stalno sodeluje z domačimi in tujimi partnerskimi službami v okviru preprečevanja terorizma in nasilne radikalizacije, podatki se tekoče preverjajo in izmenjujejo. Slovenija ima izdelane indikatorje, ki so v pomoč policistom za odkrivanje potencialnih tujih terorističnih borcev na njihovi poti. Vsak migrant, ki vstopi v Slovenijo, se preveri z indikatorji, na podlagi katerih se z osebami, ki bi lahko ustrezale tem merilom, opravijo dodatni postopki. Policisti take osebe tudi preverijo prek uradnih policijskih evidenc in baz podatkov o terorističnih osumljencih (na ravni Interpola oziroma Europola)...« Krasno. Nekaterim pa se ne glede na to uspe izmuzniti skozi slovensko varnostno sito?

Še o nečem so nas podučili iz policije, ki je ponosna na to, da je bilo sodelovanje z avstrijskimi in hrvaškimi varnostnimi organi dobro: »Na območjih, ki jih posamezniki navajajo kot državo (svojega) izvora, je zaradi kriznih situacij ali vojnega stanja bistveno oteženo oziroma onemogočeno preverjanje, saj upravni in varnostni sistem tam ne delujeta.« To drži.

Morje je le bilo široko

Da naj bi bila, glede na vse varnostne ukrepe, ki jih je zaradi migrantske krize (migrantsko-begunskih valov) v sprejem pravočasno predlagal SDS, a jih je vladna koalicija odločno zavračala in tudi zavrnila, kri nedolžnih žrtev pariškega terorističnega napada tudi na rokah predstavnikov slovenske vlade, o čemer naj bi se ob razkritju CNN lahko le še dodatno prepričali, je, na primer, poudaril poslanec največje opozicijske stranke, predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič. Opozoril je tudi, da vlada niti parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni obvestila, da je nekaterim skrajnežem uspelo prečkati Slovenijo.

Pomenljivo pa je sicer tudi tisto, kar (po novem) ugotavlja prvak vladnega Desusa, zunanji minister Karl Erjavec. Pravi namreč, da bi bilo naivno pričakovati, da bodo z migracijskim valom v EU prihajali le pravi begunci in migranti iz ekonomskih razlogov: »To je dejstvo in po mojem mnenju se bo tudi v prihodnje pokazalo, da je, predvsem takrat, ko je bil pritisk migrantov najhujši, še (marsi)komu uspelo priti v EU.« Vse to je sicer res, drži pa tudi, da so predstavniki vlade in njim politično naklonjeni analitiki med migrantskim (na)valom govorili drugače. Trdili so, da bi teroristi, če bi že bili namenjeni v EU, najbrž raje uporabili drugo pot, ker »Sredozemsko morje le ni tako zelo široko«, da Islamski državi ni treba infiltrirati teroristov med begunce, da bi Slovenija (vlada), skratka, naredila veliko napako, če bi migracijski val kakor koli povezovala celo s prihodom teroristov v EU, itn. Zdaj takšne »analize« ne veljajo več? 

Cerarjeva prerokba ni od muh

Premier dr. Miro Cerar je za Radio Slovenija in tudi za nemški Die Welt zatrjeval, da je njegova vlada ves čas opozarjala, češ da se v množici, skupaj z množico migrantov kljub nadzoru lahko v EU prebijejo tudi varnostno problematični ljudje. Koga, kdaj pa je to »ves čas« opozarjala? A pustimo njegovo bolj ali manj populistično interpretacijo dejstev, precej bolj pomenljivo je to, da Cerar zdaj domačo in tujo javnost dramatično svari pred dominami, ki bi lahko začele padati druga za drugo, če bo EU na svoja tla spustila naslednji migrantski val: »Če se bo znova odprla tako imenovana balkanska pot, potem bodo najbrž v regiji izbruhnili konflikti in bo sledil razpad schengena. Če bo prišlo preveč nezakonitih migrantov, bodo države zapirale svoje meje. To bo povzročilo spore. Če nam vprašanja migracij ne bo uspelo rešiti znotraj EU in skupaj z državami Zahodnega Balkana, potem (kot EU) nimamo nobene skupne prihodnosti. In vemo, kako sta se v Evropi začeli dve svetovni vojni.« Ups! Če EU niti v bližnji prihodnosti še ne bo uspelo rešiti vprašanja migracij, se kaže spomniti, kje in kako sta se začeli že dve svetovni vojni.

 

Deli s prijatelji