DOBRE ŽELJE

Novemu papežu čestitala tudi Janša in Obama

Objavljeno 13. marec 2013 23.57 | Posodobljeno 14. marec 2013 00.36 | Piše: P. J., STA

Med prvimi je papežu – po narodnosti Argentincu – čestitala argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner.

VATIKAN, LJUBLJANA – Čestitke novoizvoljenemu papežu Frančišku se vrstijo z vsega sveta, prihajajo pa tudi iz Slovenije. Poleg Slovenske škofovkse konference je čestitke izrazil v imenu vlade in svojem osebnem imenu tudi Janez Janša.

Sodelovanje v duhu prijateljstva

»Odnosi med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo temeljijo na medsebojnem spoštovanju in se razvijajo v duhu sodelovanja in prijateljstva. Na različnih področjih delimo poglede na številna vprašanja v mednarodni skupnosti, v prizadevanjih za mir v svetu, uveljavljanje človekovih pravic in bolj humano družbo pa nas družijo tudi skupne vrednote«, je v čestitki zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade je ob tem izrazil prepričanje, da nas bodo skupna prizadevanja za blaginjo, pravičnost in razvoj človeške družine vodila tudi v času pontifikata novega papeža in da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem nadaljevali, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Argentinska predsednica čestitala med prvimi

Med prvimi je papežu – po narodnosti Argentincu – čestitala argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. V čestitki sicer ni neposredno omenila njegove narodnosti, izrazila pa je željo, da bi papež plodno opravljal zahtevno pastoralno nalogo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je novemu papežu »iz srca čestital« ter izrazil pričakovanje, da se bo tudi pod njegovim vodenjem Cerkve nadaljevalo dobro sodelovanje med ZN in Svetim sedežem. Izrazil je tudi upanje, da bo novi papež veliko pozornosti namenil medverskemu dialogu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ne le katoličani, temveč tudi mnogi drugi od novega papeža pričakujejo smernice, ne le glede vere, temveč tudi glede miru in pravičnosti. Kanclerka je v čestitki še zapisala, da so milijoni vernikov v Nemčiji nestrpno pričakovali ta trenutek.

Čestitke tudi iz Bele hiše

Najboljše želje je novemu papežu izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se je ob tem zahvalil za sodelovanje upokojenemu papežu Benediktu XVI.

»Kot zagovornik revnih in najbolj ranljivih med nami nosi sporočilo ljubezni in sočutja, ki je več kot 2000 let navdihovalo svet – da je božje obličje v vsakem od nas. Njegova izvolitev za prvega papeža iz Amerike prav tako govori o moči in vitalnosti regije, ki vse bolj oblikuje naš svet. Skupaj z milijoni Latinskoameričanov se tudi v ZDA veselimo tega radostnega dne,« je dejal Obama.

Francoski predsednik Francois Hollande je v čestitki zapisal, da bo Francija, »zvesta svoji zgodovini in univerzalnim načelom svobode, bratstva in enakosti (...) nadaljevala dialog, kakršnega je vselej vodila s Svetim sedežem«.

 

Deli s prijatelji