SPREMEMBE

Nove skrbi za Alenko Bratušek in Mira Cerarja

Objavljeno 02. november 2014 14.51 | Posodobljeno 02. november 2014 14.51 | Piše: STA, D. P.

Spremembe se obetajo tudi v SD, NSi in SLS.

Alenka Bratušek in Miro Cerar.

LJUBLJANA – Prihodnji teden se obeta pestro politično dogajanje. Izvršni odbor ZaAB bo v ponedeljek razpravljal o nadaljnji poti stranke, tudi o kongresu, ki utegne biti volilni. Nekaj odgovorov je prav tako pričakovati o prihodnosti NSi in SLS. Medtem pa premier Miro Cerar še išče kandidata za gospodarskega ministra.

Nezadovoljni Vilfan

Izvršni odbor ZaAB se bo sešel prvič po spodleteli kandidaturi njihove predsednice Alenke Bratušek za evropsko komisarko in po njenem sporočilu, da ostaja v Sloveniji ter nima drugih kariernih načrtov. Nekateri vodilni člani ZaAB sicer zaradi njene komisarske zgodbe niso skrivali nezadovoljstva z ravnanjem predsednice, med njimi je bil denimo tudi podpredsednik ZaAB Peter Vilfan.

Prav tako se ZaAB, ki je nastal po razkolu največje parlamentarne stranke v minulem mandatu, njena predsednica pa je vodila vlado, zdaj ubada z radikalnim padcem podpore javnosti. Tudi za to in za dejstvo, da je ZaAB kljub programski sorodnosti z največjo vladno stranko SMC pristal v opoziciji, naj bi nekateri v stranki krivili prav Bratuškovo.

Kongres ZaAB je še v rokah organov stranke, a je skoraj gotovo, da se spremembam ne bodo mogli izogniti – vsaj pri programu in imenu. Pričakovati je tudi pogovor o kadrovskih vprašanjih, a razpleta ni mogoče napovedovati. Bratuškova je sicer že zagotovila, da stranke ne bo imela za talko, in ocenila, da ima stranka prihodnost tudi brez nje na predsedniški funkciji. Ob tem ne gre izključiti, da bi si po morebitni zamenjavi vodstva ta stranka začela vnovič prizadevati za vstop v vladno koalicijo Mira Cerarja.

Tudi vlada mora izpopolniti ekipo

Vlada je sicer trenutno brez dveh ministrov. Cerar je za kandidatko za novo ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijo, že izbral Alenko Smerkolj, išče pa še novega gospodarskega ministra. V javnosti se je že pojavilo nekaj imen možnih kandidatov, vendar premier o tem molči. Pričakovati je, da bo DZ o obeh ministrskih kandidatih obvestil istočasno.

DZ se je z odstopom ministrov Jožefa Petroviča in Violete Bulc seznanil v sredo. Cerar je že sporočil, da bo do imenovanja Smerkoljeve službo vlade za razvoj in kohezijo vodil sam, funkcijo gospodarskega ministra pa bo do imenovanja novega opravljal finančni minister Dušan Mramor. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče le tri mesece, nato pa mora po mnenju pravnih strokovnjakov DZ ministre imenovati, sicer vladi preneha mandat.

Na vrhu NSi bi utegnilo priti do sprememb

Pred novimi preizkušnjami se je znašel tudi NSi. V iskanju najprimernejše poti se večletna predsednica stranke Ljudmila Novak še odloča o tem, ali bo konec novembra na volilnem kongresu še enkrat kandidirala. Če se bo odločila za to pot, neuradno ni pričakovati protikandidata, kar pa verjetno ne bi veljalo, če bi se zdajšnje vodstvo odločilo za večjo spremembo. Za ta položaj se bo verjetno v tem primeru potegoval vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin, ki pa lahko računa na tekmeca. Pri tem se omenja podpredsednik NSi Aleš Hojs, ki je do zdaj ob vprašanjih, ki zadevajo stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, večkrat prišel navzkriž z vodstvom NSi. Za zdaj ni najavljene še nobene kandidature.

Ob tem velja spomniti, da po statutu NSi predsednik stranke sam izbere enega podpredsednika in eno podpredsednico. NSi naj bi se namreč s kongresom nameraval še utrditi v samostojni drži na desnopolitičnem polu.

Novakova je v minulih dneh izrazila upanje, da se bo odločila tako, da bo šla stranka še vedno z malo počasnejšimi, vendar gotovimi koraki naprej, v smer utrjevanja krščanske demokracije desnosredinske stranke v Sloveniji. Svojo odločitev bi lahko Novakova sporočila že v prihodnjem tednu.

SLS v iskanju novega vodstva

Novo vodstvo bodo na volilnem kongresu 6. decembra iskali tudi v SLS, saj se predsednik Franc Bogovič po julijskem porazu stranke na državnozborskih volitvah poslavlja. Pred tem pa se bodo že v soboto na posvetu sestali širše vodstvo in predstavniki vseh segmentov stranke (župani, predstavniki klubov zvez in gibanj SLS). Posvet bo namenjen temeljiti razpravi o vsebinah in programskih izhodiščih SLS.

V stranki pričakujejo, da bodo sklepi s klavzure podlaga za novo strategijo in ambiciozen program SLS, ki bi bil učinkovitejši glede na čas in trenutne razmere v Sloveniji, so v stranki pojasnili za STA.

SD pred januarskim kongresom že v fazi evidentiranja kandidatov

Volilni kongres bo januarja tudi v vladni stranki SD, ki je že v fazi evidentiranja kandidatov. Stranka je sicer doživela zelo slab rezultat na predčasnih parlamentarnih volitvah, a se je na lokalnih odrezala bolje. Tako je vse verjetneje, da bo na vrhu stranke ostal zdaj začasni vodja Dejan Židan. Pojasnil je, da je že dal soglasje za evidentiranje kandidatov. Njegova dokončna odločitev, ali bo dal soglasje h kandidaturi, pa je po njegovih besedah odvisna predvsem od pogovora s sodelavci in od odziva mreže SD.

V nasprotju z drugimi strankami SD po njegovih besedah ni odvisen od enega imena, saj da ima mnogo kompetentnih ljudi tako za ministre kot tudi za vodenje stranke.

Deli s prijatelji