PROJEKTI

Nove rošade v policiji?

Objavljeno 06. april 2012 00.39 | Posodobljeno 06. april 2012 00.39 | Piše: Uroš Praš

Po projektu Libra so si na Generalni policijski upravi omislili še Kaskado.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Mnogi menijo, da projekt Libra, ki je junija 2011 odpravil Policijske uprave Slovenj Gradec, Krško in Postojna, ni dosegel svojega namena. Odgovorni so si ga zamislili v luči zmanjševanja stroškov in povečanja učinkovitosti. To bi jim morda celo uspelo, če bi se ga lotili bolj zavzeto in predvsem ne tako na hitro in po tiho.

Stroški so se celo povečali

Z združevanjem so hoteli povečati tudi operativno zmogljivost policije, racionalizirati vodenje in pridobili nove operativce na terenu.

Rezultati na finančnem področju so pokazali, da stroškovna plat projekta zdaleč ni prinesla želenih rezultatov, stroški so se celo povečali. Če se dotaknemo še varnostne problematike, omenimo le, da je občutek varnosti Korošcev in Postojnčanov manjši kot prej, Notranjci pa s tem sicer naj ne bi imeli težav.

V vrhu policije se zdaj nameravajo spopasti s temi težavami in okrepiti operativne vrste. Od odgovornih smo dobili odgovor, da se bo zmanjšalo število uslužbencev, ki opravljajo naloge administrativne narave na državni in regionalni ravni, ter povečalo število tistih, ki opravljajo naloge operativne narave na regionalni in lokalni ravni. O konkretnih finančnih učinkih še ne morejo podati nobene ocene.

Izvedeli smo, da bodo s projektom Kaskada približno 150 zaposlenih na Generalni policijski upravi prerazporedili na posamezne policijske uprave, uslužbence s teh pa preselili na policijske postaje in v kriminalistično policijo. Poraja pa se vprašanje, kako se bodo tisti, ki so več let, če že ne desetletij polnili birokratske vrste, spopadli z operativnim delom.

Morda pa bo to približno 160 policistom z nekdanjih PU Postojna, Koper in Krško, ki se v službo vozijo bodisi v Ljubljano bodisi v Koper, Novo mesto ali Celje, kaj olajšalo delo.

Med policisti pa že vre. Slišati je, da skupino sestavljajo takšni, ki so že zdavnaj zreli za penzijo, in šefi, ki so si leta in leta izmišljevali nove evidence, statistike, da so se lahko obdržali na položaju, medtem pa izgubili stik z realnostjo. Mnogi se jim pridružujejo in poudarjajo, naj se raje odpravijo v pokoj, kamor spadajo.

Delovna skupina Kaskada šteje 20 ljudi

Minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je prejšnji teden imenoval 20-člansko delovno skupino za pripravo in izvedbo reorganizacije policije. Delavno skupino, ki jo vodi direktor Policijske uprave Celje Karol Turk, sestavljajo po en predstavnik iz Uprave uniformirane policije, Uprave kriminalistične policije, Nacionalnega forenzičnega laboratorija, Uprave za policijske specialnosti, Policijske akademije, Urada za informatiko in telekomunikacije, štirje predstavniki iz Službe generalnega direktorja policije, dva predstavnika Urada za upravljanje s človeškimi viri MNZ ter direktorji policijskih uprav.

Deli s prijatelji