VARČEVALNA

Nove odločbe o vrtcih pričakujte do 22. junija

Objavljeno 01. junij 2012 17.31 | Posodobljeno 01. junij 2012 17.31 | Piše: T. L., STA

Vloge za uveljavitev nadomestila za primer brezposelnosti, ki so bile oddane do uveljavitve zakona, bodo obravnavane po prejšnjem sistemu.

Starejši otroci velikokrat prinesejo obolenje iz vrtca.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za delo so danes še posebej opozorili na najpomembnejše novosti, ki jih za njihovo področje prinaša zakon o uravnoteženju javnih financ. Za tiste, ki bodo uveljavljali pravice do otroškega dodatka, starševskega nadomestila, dodatka za veliko družino in pomoči ob rojstvu otroka v juniju, bodo novosti že veljale, so povedali.

Za vse tiste, ki so pravice do otroškega dodatka, starševskega nadomestila, dodatka za veliko družino in pomoči ob rojstvu otroka letos že uveljavili in torej odločbe že imajo, se ne spreminja nič, je danes poudarila generalna direktorica direktorata za družino Ana Vodičar.

Višji zneski za starševski dodatek

Prav tako bodo centri za socialno delo še po starem sistemu odločili o vlogah, ki so bile oddane pred uveljavitvijo varčevalnega zakona, torej pred 31. majem. Za tiste, ki bodo uveljavljali pravice po uveljavitvi zakona, pa bodo veljale nove določbe, je povedala.

Opozorila je, da se starševski dodatek z novim zakonom povečuje. Tako bodo večji znesek dobili vsi tisti, ki jim bo odločba izdana po uveljavitvi novega zakona, tudi če so vlogo vložili pred njegovo uveljavitvijo.

Staršem, ki jim je center za socialno delo za leto 2012 že izdal odločbo o znižanem plačilu vrtca za drugega in vsakega nadaljnjega otroka, pravica do brezplačnega vrtca preneha 1. junija. Pristojni centri bodo zato staršem po uradni dolžnosti izdali nove odločbe o znižanem plačilu vrtca. Tem staršem torej ni treba oddajati nove vloge, pravi Vodičarjeva.

Za vrtce bodo pošiljali tudi po dve odločbi

Centri ne bodo imeli dodatnega dela, ker jih bodo sistemsko podprli na ministrstvu za delo, je zagotovila. »Po predvidevanjih bodo nove, masovne odločbe o vrtcih izdane do 22. junija,« je dejala. »To pomeni, da na ta račun ne bo kakšnih posebnih poračunov,« poudarja.

Tisti, ki še niso prejeli odločbe, bodo po njenih besedah kasneje prejeli dve odločbi – ena bo veljala do konca maja, ena pa od 1. junija dalje. »Odločbe se bodo po novem, razen izjemoma, vročale z dostavo v hišni predalčnik,« je opozorila. 

Vloge, oddane po 31. maju, bodo obravnavane po novem

Učenci in dijaki v novem šolskem letu ne bodo upravičeni do dodatne subvencije v višini ene šestine cene malice. »Ostaja pa osnovna subvencija,« je spomnila. O socialnih transferjih je dejala, da se tudi po novem zakonu, tako kot je določil že interventni zakon, ne usklajujejo. Izjema pa je usklajevanje osnovnega zneska minimalnega dohodka, je pojasnila.

Vloge za uveljavitev nadomestila za primer brezposelnosti, ki so bile oddane do uveljavitve zakona, bodo obravnavane po prejšnjem sistemu. Tiste, oddane po 31. maju, pa bodo obravnavane po novem ne glede na to, kdaj je upravičencu prenehalo delovno razmerje, poudarjajo na ministrstvu.

Deli s prijatelji