SMUČKE

Novaške smuči z lokom so edinstvene v Evropi

Objavljeno 24. februar 2015 23.35 | Posodobljeno 24. februar 2015 23.36 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: smuči

V vasi na meji Gorenjske in Primorske od nekdaj znajo z lesom.

Novaške lok smučke niso posebne le pri nas. Foto: Primož Hieng

NOVAKI – Vas Novaki leži le streljaj od priljubljenega smučarskega raja v Cerknem, v neposredni bližini partizanske bolnišnice Franja. Pravijo, da so to kraji, kjer Gorenjska podaja roko Primorski. Veliko skrivnosti je v tej slikoviti vasi, kjer se kar nekaj obrtnikov ukvarja z lesno dejavnostjo. Novaki so postali znani po zanimivosti, za katero pravijo, da je edinstvena ne le pri nas, ampak v vsej Evropi. Poznavalci so potrdili, da tako podobnih smuči ni videti v nobenem od evropskih smučarskih muzejev.

Kos nekdaj polomljene smučke, dodatno opremljen z lesenim lokom, je Novake izvlekel iz skrivnega sveta, pa čeprav morda tega niti niso želeli. Danes so znani po tako imenovanih lok smučkah, s katerimi se predstavljajo na srečanjih starosvetnih smučarjev.

Prve smučke so se v teh krajih v večjem številu začele pojavljati šele po letu 1920, in to s prihodom italijanske vojske, izvemo od Novačanov. V tistih časih so njihovih predniki živeli razdvojeni ob rapalski meji, s katero so prišli tudi vojaki. To je bila gorska vojska, ki je bila v zimskem času opremljena s smučmi. S tem so že takrat spodbudili vaščane Novakov, predvsem mlade, da so se začeli zanimati za smučanje.

Sprva so imeli čisto navadne lesene smučke, ki so imele na sredini pritrjeno okovje. »Tovrstno obliko je smučka dobila, ko se je marsikateremu italijanskemu vojaku ob smučanju navadna smučka najraje zlomila na sredini, torej prav tam, kjer je bilo pritrjeno okovje,« pa je povedal član domačega turističnega društva. »Zlomljene smučke so zavrgli, naši predniki pa so ugotovili, da je sprednji del še mogoče uporabiti. Na prelomljenem delu so jo prižagali, na sredini pribili jermen, v katerega je možno vtakniti čevelj. Taka kratka smučka z jermenom je bila težko obvladljiva, tudi zaradi neprimernega okovja. A takratni vaščani Novakov niso odnehali. Tuhtali so in se končno odločili. Da bi izboljšali vodljivost, so nanjo namestili lok, s katerim se je umiril sprednji in zadnji del smučke in s tem je smučar lažje lovil ravnotežje. Po ustnem izročilu se je to zgodilo okrog leta 1925.«

Ideja za namestitev loka je verjetno prišla od kambe za jarm, ki je bil del volovske vprege. Kambe so se pogosto lomile, saj je bil to v časih volovskih vpreg potrošni material, zato je vsak gospodar moral znati narediti novo. Včasih so jih krivili na posebni pripravi, ki so jo skupaj z lokom potapljali v vrelo vodo, ali pa so jih za nekaj časa potisnili v kmečko peč.

Smučka, simbol vasi

Tako so začeli izdelovati tudi nove smučke z lokom. Sprva sta jih izdelovala dva mojstra lesene obrti, pozneje še drugi. Smučke so izdelali v dolžini od 80 cm pa do največ 125 cm. Izdelovali so jih iz bukovega, javorovega in jesenovega lesa, lok pa je bil predvsem iz leskovega – zaradi njegove prožnosti, lahkosti in prijetnega dotika. Prednost te smučke je bila predvsem v preprostem okovju in lahkem obvladovanju z lokom. V nekaterih primerih so jo še bolj poenostavili in so namesto jermena nanjo pribili kar star čevelj. Smučka z lokom je bila preprosta za prenos, saj si jo je smučar po uporabi obesil na ramo in odnesel domov.

V Novakih so maja 2001 ponovno ustanovili turistično društvo, za kar imajo največ zaslug Danilo Simonič, Ivan Ambrožič, Zdravko Čemažar in Slavica Špik. »Med drugim smo v svoj statut zapisali, da se bomo zavzemali za ohranitev naravnih, kulturnih in etnoloških posebnosti kraja, kamor nedvomno spada tudi novaška smučka kot simbol spretnosti in iznajdljivosti nekdanjih rokodelcev v tem delu Slovenije. Smučka se kot simbol vasi Novaki in tamkajšnjega turističnega društva pojavlja tudi v vseh naslednjih prospektih in tudi na naši spletni strani,« še pravijo v društvu.

Zanimivo je, da na smučko ne pozabijo niti poleti, ko jo med drugim predstavljajo na njihovi prireditvi Srečanje pod Črnim vrhom. Takrat jo pokažejo obiskovalcem, povabljene goste pa obdarijo s spominkom v obliki novaške smučke.

Prvemu paru smučk, ki jih je izdelal že pokojni Štefan Purgar iz Dolenjih Novakov, so Člani turističnega društva Novaki dodali še štiri pare, ki jih je izdelal Zdravko Čemažar. V društvu so oblikovali Sekcijo smučanja po starem – »ťnovaški lok smučar«, ki skrbi za promocijo teh smuči. Prav tako so se dogovorili, da se bodo udeleževali srečanj in tekmovanj starosvetnih smučarjev po Sloveniji.

 

Deli s prijatelji