ODZIVI

Novakova: V času krize ministrica pride na izlet v vlado

Objavljeno 25. marec 2014 16.30 | Posodobljeno 25. marec 2014 16.30 | Piše: T. L., A. L., P. J.

V odzivu na odstop ministrice Trop Skazove je Bogovič oster do vodstvenih sposobnosti premierke Bratuškove.

Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, je odločen, da pogajanj glede plačila dežurstev ne bo.

LJUBLJANA – »Obžalujem odstop, še posebej zato, ker je pretekli teden zelo jasno začrtala pot za celo leto, kar pa očitno marsikomu ni všeč. Verjamem in upam, da vlada in ministrstvo ne bosta popustila pritiskom in da bomo hitro našli rešitev oziroma človeka, ki bo to pot nadaljeval,« se je vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer odzval na odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza.

Premierka molči o začasnem ministru

Kdo bo zdaj začasno prevzel resor, ni znano: minister Erjavec je to možnost v telefonskem pogovoru za slovenskenovice.si že zavrnil, v kabinetu predsednice vlade pa so na naše poizvedovanje, ali bo resor morda prevzela kar sama, odgovorili, da glede tega še ni nič znano. »Premierka je danes sporočila, kar je nameravala sporočiti.«   

Gantar pričakoval odstop

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je odstopil novembra lani, je dejal, da bo nekdo, ki slabo pozna resor, težko prevzel vodenje tako zahtevnega področja. Za Gantarja je bil sicer odstop Alenke Trop Skaza pričakovan. »Mislim, da je bilo dokaj naivno, če je pričakovala, da bo družinsko podjetje lahko nemoteno sodelovalo pri investicijah države, ona pa ministrovala.«

Gantar je še dejal, da bi bilo najboljše, da resor prevzame predsednica vlade, ki je večkrat omenila, da bo zdravstvo prioriteta. »Naj koordinira delo in odločitve na področju zdravstva.«

»Mafija in lobiji prevzeli nadzor nad zdravstvenim sistemom«

Danijel Bešič Loredan, ki se konec tedna vrača v Slovenijo zaradi morebitnih pogovorov s predsednico vlade, saj se njegovo ime omenja med kandidati za novega ministra, pa je za Večer odstop ministrice komentiral z besedami: »Odstop ministrice pomeni resno težavo za vlado in predvsem predsednico vlade. Razmere v zdravstvu so resne; politika jih več ne obvladuje; mafija in lobiji so v celoti prevzeli nadzor nad zdravstvenim sistemom, kjer vlada velik kaos. Trenutno stanje koristi samo lobijem, ker lahko počnejo, kar želijo. Žal se dogaja vse tisto, na kar smo v Iniciativi zdravnikov že dolgo opozarjali, pa nam ni nihče verjel.«

V času krize ministrica pride na izlet v vlado

Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da očitno ta poteza ni bila dobro premišljena ne od predsednice vlade niti od ministrice v odstopu. Ministrica bi se morala zavedati, kakšno nalogo sprejema, »in v tem primeru se je izkazalo, da sta posel in denar pomembnejša od ljubezni do domovine. Oziroma: to funkcijo je sprejela zato, da bo naredila nekaj dobrega na področju zdravstva kot ministrica, zdaj se je pa očitno zavedla, da pri tem škoduje pri poslih svojega moža in se tej funkciji odpoveduje,« je po poročanju časnika dejala Novakova, ki misli, da je to zelo slabo sporočilo za slovenske državljane, »ker imamo v času, ko se država spopada z veliko krizo, ko imamo velike težave tudi na zdravstvenem področju, ministrico, ki tako rekoč pride na izlet v vlado in potem po takem kratkem času ta stolček zapusti«.

Bogovič nad nesposobno vodjo Bratovškovo

Trop Skazova je po mnenju predsednika SLS Franc Bogovič še en dokaz, kaj novi obrazi prinašajo v slovensko politiko. »Očitno je tak nov obraz tudi Alenka Bratušek, ki ne zna voditi vlade oziroma ne zna sestaviti ekipe, ki bi vedela, kaj hoče, predvsem pa, da bi vedela, da je politika služenje ljudem, ne pa služenje denarja,« navaja Večer Bogovičeve besede. Kar se dogaja s kar nekaj ministri, kaže po njegovem mnenju na nezrelost in neodgovornost in na to, da so problem v zdravstvu lobiji v ozadju, vlada pa da nima koncepta in skupnega jezika glede reformnega programa, ki ga zdravstvo nujno potrebuje. »Ne glede na to, kdo bo minister, če bo vlada delovala tako konfuzno, kot deluje zdaj, enostavno ne bo moč izpeljati nobene reforme,«, je prepričan Bogovič, za katerega je to še eden v nizu fiaskov predvsem predsednice vlade in te koalicije.

Kuštrin: Pritiski? Samo zakrivanje pravega vzroka

Po odstopu ministrice za zdravje se bo po poročanju STA v sredo sestala koordinacija zdravniških organizacij, napoveduje predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Kot pravi, je ob težavah v zdravstvu slabo, da smo spet brez ministra. Da zaradi pogostih menjav ministrov ni mogoče izvesti potrebnih reform, opozarjajo tudi v Slovenskem zdravniškem društvu (SZD). Kuštrin konkretnih razlogov za odstop Trop Skazove ne pozna, a po njegovem mnenju ti tudi niso pomembni, razen če so bili na ministrico izvajani »kakšni hudi pritiski«.

Glede medijskih napadov, ki jih je v svojem sporočilu o prejemu ministričine odstopne izjave omenila premierka Alenka Bratušek, Kuštrin pravi, da ni videl »nobenih takih pritiskov, zaradi katerih bi moral kdor koli odstopiti«.

»To se mi zdi samo zakrivanje pravega vzroka,« pravi. Po njegovem mnenju je škandalozno, da ob problemih v zdravstvu »izgubimo ministrico, ki se ni niti dobro lotila dela«. Situacija v državi je namreč resnejša, kot se morda komu zdi na prvi pogled, saj je »življenjska doba« ministrov vse krajša.

Prepogoste menjave onemogočajo reforme

»SZD obžaluje, da je tako pomemben vladni resor, kot je ministrstvo za zdravje, ponovno ostal brez ministra. V zadnjih letih je menjava ministrov za zdravje tako pogosta, da reform, ki zahtevajo premišljeno projektno vodenje vsaj nekaj zaporednih let, ni moč izpeljati,« so zapisali v sporočilu SZD, pod katero je podpisan Radko Komadina.

V društvu poudarjajo, da Slovenija potrebuje ministra z dovolj politične podpore, da potegne nasedli voz nujnih reform organiziranja in financiranja zdravstva iz blata samozadostnosti in birokratskih omejitev.

Novemu ministru, ki ga sicer še ni, ponujajo rešitve, ki so jih zapisali skupaj z drugimi zdravniškimi organizacijami v strategiji za izhod iz zdravstvene krize.

Fakin odstop razume

»Očitno je, da je ministrstvo težko in zahtevno, da je treba veliko narediti. In ob dejstvu, da še nismo našli soglasja v državi, kakšno naj bo zdravstvo, ta odstop čisto razumem,« pravi po poročanju STA Samo Fakin generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Fakin pravi, da niso težava zavarovalnice, čeprav lobiji vedno obstajajo. »Težava je, kako nadomestiti 450 milijonov evrov. To je mogoče le z neko novo dajatvijo, ki pa verjetno v fiskalnem pravilu nima pravega prostora,« je dejal prvi mož ZZZS.

»Posledice takšnega ravnanja najbolj čutijo bolniki«

Na odstop se je odzvala tudi ministrica za zdravje v času prve Janševe vlade Zofija Mazej Kukovič. Po njenem mnenju je odstop ministrice izraz dejstva, da vlada pod vodstvom Bratuškove ni zavzela dovolj resnega in temeljitega pristopa k reševanju problemov v zdravstvenem sektorju.

»Razlogi za odstop Alenke Trop Skaza niso novi in bi zagotovo morali biti pomembna okoliščina pri odločanju predsednice vlade že v času pogovorov ter nujni za razmislek za celo koalicijo, ko je potrjevala kandidaturo v DZ,« meni evropska poslanka Mazej Kukovičeva. Po njenem mnenju je neodgovorno, da se je to spregledalo in da »smo državljani in državljanke Slovenije v manj kot mesecu dni ponovno brez prepotrebnega vodstva tako občutljivega resorja«.

»Posledice takšnega ravnanja pa na žalost najbolj čutijo bolniki,« je prepričana.

Deli s prijatelji