KOALICIJA

Novakova še brez zadnje besede

Objavljeno 12. avgust 2014 09.54 | Posodobljeno 12. avgust 2014 09.54 | Piše: STA, T. L.

Obrisi koalicije se rahlo rišejo, ampak očitno bo pred njeno sestavo preteklo še precej vode. Pogajali se bodo do konca meseca ali »tudi kasneje, če bo treba«.

Ljudmila Novak in Miro Cerar.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor bo posvetovanja o novem mandatarju danes nadaljeval s predstavniki poslanskih skupin SDS in Desus. Predsednik SMC Miro Cerar bo medtem nadaljeval koalicijske pogovore (sestal se bo predvidoma z Desusom in ZaAB), morebitni koalicijski partnerji pa danes pričakujejo tudi novi osnutek koalicijskega sporazuma.

Pahor za Cerarja

Najverjetnejši novi mandatar je po ponedeljkovih posvetovanjih pri predsedniku republike pojasnil, da ga namerava Pahor za mandatarja predlagati v začetku prihodnjega tedna. DZ bi o predlogu lahko odločal v petek prihodnji teden, tik pred tem pa naj bi po nekaterih informacijah bodoče koalicijske partnerice utegnile parafirati koalicijski sporazum. Po predvidevanjih naj bi Pahor za mandatarja predlagal Cerarja, ki je kot predsednik zmagovite stranke na volitvah dobil največ glasov.

Največ težav z NSi

Da se s sestavo vlade očitno ne mudi, kaže Cerarjeva napoved, ki jo povzema Delo, da bodo pogajanja potekala še do konca meseca ali »tudi kasneje, če bo treba«.

Danes pozno popoldne od SMC pričakujejo že drugi osnutek sporazuma, ki bo verjetno jasno nakazal sestavo bodoče vlade in tudi njeno smer spopadanja s težavami Slovenije. Da bo do konca tedna jasen obris nove koalicije, pričakuje tudi Cerar, osnutek sporazuma pa bo osnova za stališča morebitnih partnerjev na posvetovanjih pri Pahorju.

Medtem ko so Desus, SD in ZaAB s potekom in izkupičkom pogovorov s SMC zadovoljni, je največ vsebinskih razhajanj z NSi.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin je po ponedeljkovih pogovorih s SMC povedal, da bo izvršilni odbor stranke o nadaljevanju pogajanj za vstop v vlado odločal v sredo zvečer. Predsedujoči SD Dejan Židan pa je ocenil, da gredo pogovori v pravo smer. Kot je povedal, je jasno, da v sporazumu ne bo socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi, delno pa tudi SMC.

Deli s prijatelji