POGAJANJA

Novakova razočarana, Židan ima dober občutek

Objavljeno 29. julij 2014 21.24 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.17 | Piše: Mo. S.

Predsednica NSi Ljudmila Novak s Cerarjevim osnutkom koalicijske pogodbe ni najbolj zadovoljna, a se bo z njim še pogovarjala.

Poslanec SD Dejan Židan.

LJUBLJANA – Koalicijska pogajanja NSi z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem (SMC) se nadaljujejo, čeprav je sprva kazalo, da se bodo danes zaključila. Kot je za Pop TV povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so z osnutkom koalicijske pogodbe, ki so ga dobili od Cerarja, bolj ali manj nezadovoljni, saj Cerar ni upošteval več njihovih predlogov, preostali predlogi pa so bili po njenem premalo reformni, premalo spodbudni za rast gospodarstva, prav tako vsebujejo premalo konkretnih rešitev glede na priporočila Evropske komisije.

Tudi sama je sprva mislila, da so pogajanja zaključili, a ji je Cerar dejal, da so stvari še vedno odprte in da naj v NSi pripravijo dodatne predloge oziroma pripombe. Novakova je povedala, da bodo predloge posredovali pisno, želijo pa, da bi bile v koalicijski pogodbi zapisane dobre in spodbudne stvari za Slovenijo.

O morebitnem vstopu v koalicijo, ki je torej še vedno odprt, bo odločal svet NSi.

Židan verjame v dogovor

Predsedujoči SD Dejan Židan pa je povedal, da je zdajšnji osnutek koalicijske pogodbe primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja, čeprav v njem za zdaj še manjkajo bistveni elementi socialne države in nekatere druge stvari, ki so za socialdemokrate pomembne. Dodal je, da ima občutek, da se bodo o elementih socialne države lahko dogovorili.

Svoja stališča so predstavniki SD danes predstavili vodstvu SMC, po četrtkovem predsedstvu SD pa bo jasno, ali bodo dobili mandat za nadaljnja usklajevanja in morebiten vstop v koalicijo. V vsakem primeru pa Židan, kot pravi, pričakuje še mnogo operativnih pogovorov.

Deli s prijatelji