NE GREDO V KOALICIJO

Novakova o SDS: Zaupanje je bilo porušeno

Objavljeno 08. april 2015 15.23 | Posodobljeno 08. april 2015 15.23 | Piše: STA, K. K.

V NSi so odgovor na vabilo že pripravili in ga bodo SDS poslali danes.

Ljudmila Novak, predsednica NSi, z osnutkom koalicijske pogodbe ni zadovoljna, imajo pa nekaj skupnih točk, pravi.

LJUBLJANA – Predsednica NSi Ljudmila Novak je na povabilo SDS za sestavo vlade v senci odgovorila, da bo stranka NSi ohranila samostojnost, saj morajo imeti volivci na volitvah možnost izbire med različnimi programi in različnimi strankami. So pa vedno pripravljeni sodelovati s programsko sorodnimi strankami, je dodala. Kot je Novakova dejala na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi predloga zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ji je žal, da je vabilo v zvezi s sestavo vlade v senci prišlo v medije, preden so v NSi nanj odgovorili.

Pojasnila pa je, da ima NSi oblikovane strokovne odbore, ki že intenzivno delajo in dopolnjujejo njihov program, prav tako imajo ustrezne kadre. Prav tako kot sodelovanje s programsko sorodnimi strankami je po njenih besedah možno tudi sodelovanje pri različnih projektih. »Vendar pa je najprej treba povrniti zaupanje, ki je bilo v preteklosti porušeno,« je dejala Novakova. Po njenem mnenju bo morda tudi omenjeni zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je NSi v DZ vložil danes, kazalec, ali je mogoče graditi novo zaupanje ali ne, prišlo v medije, preden so v NSi nanj odgovorili.

Kot je še pojasnila Novakova, so odgovor na vabilo že pripravili in ga bodo SDS poslali danes. Iz SDS so namreč NSi sredi marca poslali predlog, da po vzoru koalicije Slovenija oblikujejo skupno vlado v senci oziroma skupni strokovni svet.

 Novakovo podpira Cerar

Poslanci NSi bodo danes v DZ vložili predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katerim želijo pomagati pri izpolnjevanju civilizacijske norme, kot so pokop mrtvih, pravica do groba in pravica do spomina, je dejala Novakova. Pričakuje, da bo zakon sprejet »glede na to, da ga podpira tudi predsednik vlade«.

Predlog zakona vlagajo na današnjo 25. obletnico prvih demokratičnih volitev, saj se kljub drugačnim takratnim pričakovanjem del državljanov še večno čuti drugorazredne, je Novakova pojasnila na novinarski konferenci. Kot je spomnila, je bilo v povojnih pobojih ubitih 15.000 Slovencev, še danes pa imamo okoli 600 grobišč, ki niso urejena.

S predlaganim zakonom želijo urediti postopke do trenutka, ko se neko grobišče vpiše v register in se uvrsti v kategorijo vojnih grobišč. Tako predlog po besedah Novakove ne posega v obstoječi zakon o vojnih grobiščih, ki obravnava registrirana vojna grobišča.

V predlogu so poleg tehničnih postopkov za urejanje prikritih grobišč in pokop predvideli tudi denarna sredstva. Ta bodo po ocenah od 500.000 do 700.000 evrov na leto, zagotovljena pa naj bi bila na posebni proračunski postavki, ki bo od 1. januarja 2016 vzpostavljena izključno za namene odkrivanja prikritih vojnih grobišč. Postavko so po besedah Novakove v primerjavi s prvotnimi osnutki znižali glede na obstoječe stanje v letnem proračunu. Prav tako vsega tudi ni mogoče narediti naenkrat, je dodala.

Kot je poudarila, predlog podpira tudi predsednik vlade Miro Cerar, prav tako sta mu naklonjena predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Predlog so, kot je pojasnila Novakova, predstavili vsem poslanskim skupinam in nekaterim civilnodružbenim organizacijam, pri čemer so upoštevali nekatere njihove pripombe. Tako so po pogovoru s poslansko skupino SMC denimo spremenili prvotno ime zakona, ki je bilo zakon o dostojnem pokopu, tako da zdaj bolj izraža vsebino predloga. Prav tako sedanji predlog ne vsebuje več predvidene ustanovitve fundacije, saj bi to predstavljajo prevelike stroške, je pojasnila.

Ne glede na nekatere pripombe strank Novakova pričakuje, da bo zakon sprejet in da ga bo podprla tudi največja opozicijska stranka. Največ splošnega usklajevanja o predlogu je bilo sicer po njenih besedah s predsednikom vlade. Kot je pojasnila, je Cerar obljubil finančna sredstva in omenil možnost prenosa pristojnosti na drugo ministrstvo, tudi zaradi velikega obsega pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki to področje pokriva zdaj. Prav tako tam tudi ni bilo politične volje, je dodala.

Kot je pojasnila, se za zdaj razmišlja o možnosti prenosa na ministrstvo za gospodarstvo, pod okrilje katerega spada pokopališka dejavnost. Pa tudi sedanji minister na tem resorju je naklonjen reševanju te problematike, je dejala Novakova. Po njenem mnenju ni najpomembnejše, pod katero ministrstvo se to uvrsti, ampak da se ta zakon izvaja.

 

Deli s prijatelji