RAZKOL

Novakova o SDS: Ali je to partnerski odnos?

Objavljeno 27. november 2014 11.46 | Posodobljeno 27. november 2014 11.46 | Piše: Mo. S.

Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da je dobro za zdravje, če včasih poveš, kaj misliš in čutiš.

Na skorajšnjem kongresu stranke NSi bo poleg zdajšnje predsednice Ljudmile Novak za to mesto kandidiral tudi Aleš Hojs.image Kot pravi Novakova, ni nič narobe, če želi kandidirati še kdo, za Hojsa pa upa, da bosta tudi pozneje dobro sodelovala, čeprav imata na nekatera vprašanja »morda različne poglede«. Prepričana je, da je Hojs tako velik demokrat, da zna sprejeti tudi morebitni poraz, upa pa, da ne kandidira zaradi ljudi zunaj stranke, temveč zaradi tistih, ki so člani NSi.

Novakova se, kot je povedala za Reporter, zavzema za konstruktivno sodelovanje s pomladnimi strankami, ji je pa žal, da SLS trenutno ni v parlamentu. Odprta je za sodelovanje tudi z drugimi strankami, ki bi predlagale kaj dobrega za Slovenijo. »Vsako natolcevanje, da smo že levičarji, če podpremo predlog nekoga drugega, se srečamo ali pogovarjamo z nekom iz drugega bloka, je neprimerno, nekulturno, destruktivno in ne pelje k spravi in zdravemu dialogu v Sloveniji,« pravi.

Z Janezom Janšo je nazadnje govorila sredi septembra, ko mu je čestitala za rojstni dan.

Razkol med pomladnimi strankami

Po njenih besedah se je tako imenovana slovenska pomlad začela rušiti že leta 1992 z razpadom Demosa, bo pa pomlad močna samo takrat, ko bodo stranke v njej sodelovale enakopravno in bodo druga drugo spoštovale, ne pa uničevale. Desni politični pol je po njenem mnenju v veliki krizi in sprt med seboj, kar volivcem ne daje pravega upanja. Priznava, da stranki NSi in SDS nista v najboljših odnosih, k čemur prispevajo tudi majhne, na videz nepomembne stvari.

Njihov 'spor' sega v razdeljevanje poslanskih stolčkov. NSi je imel možnost enega sedeža v prvi vrsti, a je želel dva. »Na naši strani pa ima ena stranka sedem sedežev, mi pa enega. Se vam zdi to korektno?« je dejala na to, da so sedeži prve vrste na levici razporejeni enakomerno (ZL, SD in Desus imajo v prvi vrsti po dva stola). Dva sedeža je želela imeti, da bi lahko dva poslanca NSi sedela skupaj, ne pa da bi bil tisti eden videti kot podaljšek druge stranke. A so jih zavrnili. »Ali je to partnerski odnos?«

Izjav strankarskih kolegov ne komentira

»Čeprav se raje odločam za mir kot za prav za vsako ceno, je včasih dobro za zdravje, da človek pove, kar misli in čuti,« pa meni o svojem nedavnem komentarju, da je Janša ranjena zver, ki grize na vse strani. Komentarjev k izjavam članov stranke pa se vzdržuje, saj umazanega perila noče prati v javnosti, prav tako je po njenem mnenju vsak član samostojna oseba in ima svoje poglede.

Deli s prijatelji