POLITIČNE ZDRAHE

Novakova o Janši: Dama ne sme grdo govoriti o moških

Objavljeno 10. maj 2014 10.40 | Posodobljeno 10. maj 2014 10.40 | Piše: Mo. S.

Predčasne volitve so dejstvo. Kaj sledi po njih?

Janez Janša in Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – Po odstopu Alenke Bratušek kot predsednice vlade so predčasne volitve le še vprašanje časa, po volitvah pa bo ponovno na vrsti sestavljanje koalicije. Bratuškova je v oddaji Epilog povedala, da kljub vsemu, kar se v zadnjem času dogaja, ne izključuje nikogar in je pripravljena na sodelovanje z vsakomer, tudi s PS, vsaj glede na program. V zvezi z ustanavljanjem svoje stranke je ostala skrivnostna.

Predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec je možnost, da bi se v primeru zmage SDS pridružil koaliciji, zavrnil, češ da ne želi delati s takšnimi ljudmi, o Zoranu Jankoviću kot predsedniku stranke PS pa meni, da je že zdaj povzročil padec vlade in si ne predstavlja, kako bo po volitvah, če zmaga on. Vidi se v levosredinski vladi, ni pa pozabil na upokojence. »Če me ne bi bilo v vladi, bi bile pokojnine najmanj za 10 odstotkov nižje,« je povedal in o boju za pokojnine dodal: »Saj me poznate, to bom nadaljeval, čeprav nekateri to dojemajo kot motnjo.«

Predsednik SD Igor Lukšič ne želi špekulirati vnaprej, želi pa narediti koalicijo, ki bo vzdržala štiri leta, saj je do zdaj to uspelo le eni. Kljub temu je poudaril, da se Janši v koaliciji ne bi pridružil, saj »Janša ni nobena stranka«.


Bi se Janez Janša iz zapora lahko vrnil v parlament?

Ljudmila Novak: »Mene bi se v tem primeru že znebili. Predsednica je dama in ne sme grdo govoriti o moških.«

Virant o načelnosti, Šoltes o ukvarjanju s seboj

Gregor Virant, predsednik DL in notranji minister, pravi, da se njegova stranka drži načela, ki pravi, da ne gre v koalicijo s strankami, kjer so ljudje, ki so obremenjeni s kazenskimi postopki, sicer pa je odprt za sodelovanje z vsemi strankami.

Predsednica NSi Ljudmila Novak želi počakati na rezultate, poudarila pa je, da njena stranka ni na vpoklic, da bi torej takoj vskočila, ko jo kdo potrebuje. Sodelovala bi s strankami, s katerimi bi NSi lahko uresničil svoj program, med njimi pa je tudi SDS, ki pa ni samo Janez Janša. Zaveda se, da je treba biti aktiven, da dosežeš dober rezultat: »Že vse življenje živim na kmetih in tam je treba delati, je treba biti aktiven, da poskrbiš za svoj kruh.«

Predsednik SLS Franc Bogovič poziva, naj se na volitvah soočijo politični programi, ponavlja pa, da je treba najti rešitev za državo in podpisati javno koalicijsko pogodbo. Meni, da so vprašanja o sodelovanju s strankami po volitvah preuranjena. Igor Šoltes (lista Verjamem) je poudaril, da je o rezultatih volitev preuranjeno govoriti, se pa zaveda, da se politika preveč ukvarja sama s seboj. O medsebojnem povezovanju meni, da mora temeljiti na človeški in vrednostni osnovi, seveda pa povezovanja ne izključuje.

Deli s prijatelji