KLEPET

Novakova o Hildi Tovšak in njenih sodelavcih z levice

Objavljeno 27. maj 2013 17.04 | Posodobljeno 27. maj 2013 15.27 | Piše: A. L.

»Samo 48 odstotkov prispevkov za socialno zavarovanje duhovnikov plačuje država,« v pogovoru izpostavlja Ljudmila Novak.

Iz leta 2012.

LJUBLJANA – »Ali se vam zdi, da župniki dobijo veliko denarja, če sodite po sebi?« na vprašanje obiskovalca v klepetalnici MMC (RTV Slovenija), zakaj si župniki sami ne plačujejo socialnih prispevkov v celoti odgovarja Ljudmila Novak. Izpostavlja, da župniki opravljajo družbenokoristno delo, ki »ga plačujemo samo nekateri državljani. Samo 48 odstotkov prispevkov za socialno zavarovanje plačuje država.« Novakova meni, da duhovniki s svojim delom rešujejo mnoge stiske ljudi vseh starosti, delajo brez plače, živijo od prostovoljnih prispevkov in plačujejo davke za vse druge stvari kot drugi državljani.

»Opravljajo tudi pomembno vzgojno funkcijo in s pomočjo prostovoljcev in Karitasa rešujejo mnoge socialne stiske. Cerkve pa so objekti naše skupne kulturne dediščine, ki so jih po navadi zgradili verniki s prostovoljnim delom in prispevki. Vzdržujemo jih pa samo nekateri. Ste med njimi tudi vi? Država prispeva samo za največje spomenike, pa še to bolj poredko,« pravi Novakova.

Kriva pota Hilde Tovšak

»Hilda Tovšak ni nikoli bila članica NSi. Res je bila članica SKD, vendar me zelo žalosti, da je zašla na tako kriva pota,« pravi Novakova. Ob tem pa dodaja, da je pri svojem delu imela veliko sodelavcev, tudi na levi strani, kar dokazujejo imena, kot so Simona Dimic, Jankovič, Černigoj, Zidar ... »Videti pa je, da bo kaznovana le ona, drugi pa?« se vprašuje.

Univerzalni temeljni dohodek? Ne

In kaj si misli predsednica NSi o univerzalnem temeljnem dohodku in enaki pokojnini za vse? »Vsi ljudje pač nismo enaki in tudi ne enako pridni in delovni. Kdor je delal več in bolje, ima pravico tudi do boljše plače in pokojnine.«

 

Deli s prijatelji