PREMIERJEVE KRŠITVE

Novak: Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha

Objavljeno 08. januar 2013 18.40 | Posodobljeno 08. januar 2013 18.40 | Piše: S. U., STA

Na poročilo Komisije za preprečevanje korupcije se odzivajo tudi predsedniki parlamentarnih strank.

LJUBLJANA – Protikorupcijska komisija je pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta Janez Janša in Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, prav tako je del finančnih prilivov prispel na njegov osebni bančni račun zaradi verižnih transakcij, ki so se začele v podjetju Grep. Za Janšo pa ugotavlja, da se mu je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov. Odzivajo se tudi predsedniki parlamentarnih strank.

Novakova bi počakala na pravnomočnost

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je treba spoštovati in upoštevati, vendar pa se ne gre z nobeno oceno prenagliti, je v odzivu na njene ugotovitve dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. »Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha,« je poudarila.

Ugotovitve protikorupcijske komisije, ki predsedniku SDS in premierju Janezu Janši in predsedniku PS Zoranu Jankoviću očita kršenje protikorupcijske zakonodaje, je treba v miru pregledati. Vendarle pa mora politik odstopiti takrat, kadar je pravnomočno obsojen, je poudarila Novakova.

V SLS pometajo pred svojim pragom

»Če bi protikorupcijska komisija o meni sprejela takšne očitke, ne bi bil več minister za gospodarstvo in ne predsednik SLS,« je Žerjav zatrdil pred vrhom koalicije. Od Janše pričakuje pojasnila. »V SLS pometamo pred svojim pragom,« je Žerjav dejal pred koalicijskim vrhom. Kaj bosta storila Janša in Janković, bomo po njegovih besedah še videli. »Očitno se je politika znašla pred resnim razpotjem, kjer se bo morala znati prečistiti. Sicer tok dogodkov v državi ne bo šel v pravo smer,« je prepričan Žerjav.

Kako bo SLS ravnal, če Janša in Janković ne odstopita, zlasti predsednik vlade, bodo po besedah Žerjava odločali organi stranke. Ti po besedah Žerjava odločajo o vstopu v vlado ali izstopu iz nje, o čemer bodo, kot pravi, spregovorili v prihodnjih dneh. Če Janša in Janković ne odstopita, pa bi bilo to tudi po mnenju predsednika SLS zagotovo slabo sporočilo javnosti.

Vsak funkcionar mora znati pojasniti, od kod mu premoženje

image

Foto: Igor Zaplatil, Delo.

Če ugotovitve protikorupcijske komisije glede premoženja premierja in prvaka SDS Janeza Janše in prvaka PS Zorana Jankovića držijo, predsednik Desusa Karl Erjavec meni, da to terja njun odstop. Najprej pa od Janše na današnjem koalicijskem vrhu pričakuje pojasnila glede izvora premoženja. Sicer pa so očitki komisije po besedah Erjavca hudi.

Vsak funkcionar mora znati pojasniti, od kod mu premoženje, je pred koalicijskim vrhom dejal Erjavec. Da bi tako Janša kot Janković morala odstopiti, pa je danes ocenil že predsednik DZ in prvak DL Gregor Virant.

Deli s prijatelji