ODZIV

Novak Janšo poziva k navedbi, kateri člani PEN so »udbovci«

Objavljeno 05. april 2013 20.06 | Posodobljeno 05. april 2013 20.05 | Piše: STA, Ma. F.

Boris A. Novak se je odzval na pismo Janeza Janše.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Na pismo, ki ga je nekdanji premier Janez Janša posredoval celotnemu članstvu Slovenskega centra PEN, se je odzval član centra Boris A. Novak, tudi podpredsednik Mednarodnega PEN. Novak meni, da so Janševi odgovori pomanjkljivi in zavajajoči. V odzivu je odprl še nekaj tem, Janšo pa pozval, naj poimensko navede, kateri člani PEN so »udbovci«.

Janša je v svojem pismu zapisal, da se je v primeru izbrisanih »dosledno zavzemal za ločitev upravičenih od neupravičenih primerov oziroma za individualno obravnavo, kar je pogoj za pravično presojo«. Ob tem je navedel primer izbrisanega oficirja JLA, katerega ime naj bi bilo splošno znano. Novak je ob tem spomnil, da je, kot je ugotovilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, šlo pri izbrisu 25.671 oseb iz registra stalnih prebivalcev Slovenije februarja 1992 za množično kršenje človekovih pravic. »Bili ste član vlade, ki je zagrešila to diskriminacijo, leta 2004 pa ste bili eden izmed pobudnikov sramotnega referenduma o izbrisanih, na katerem je večina odločala o pravicah manjšine,« je zapisal Novak. Dodal je, da je Janševo zoženje številnih osebnih in družinskih tragedij na primer zgolj enega oficirja JLA »sprenevedanje in manipulacija«.

PEN zapustili tudi nekateri drugi člani

Glede Romov je Janša zapisal, da je tako sprejetje zakona o posebnih pravicah Romov pod njegovo vlado kot tudi rešitev problema v Ambrusu posebni predstavnika Sveta Evrope označil kot zgledna primera urejanja romske problematike, Slovenija pa po njegovih besedah zaradi ukrepov njegove vlade »danes velja za državo, kjer je romsko vprašanje urejeno bolje kot v večini drugih članic EU«. Novak je zapisal, da je Janša ob navedbi pozitivne ocene Evropskega sveta povsem zamolčal »svojo negativno vlogo pri podpihovanju rasističnega sovraštva do te skupine«.

Janša je konec februarja letos za Demokracijo izjavil, da se je od leta 1988, ko ga je v center povabil Drago Jančar, v vodstvo »organizacije nateplo vse mogoče, glavno besedo pa imajo sodelavci Udbe in Ozne«. Ta izjava je bila že večkrat stvar debat. Novak je v svojem pismu poimensko naštel vse člane vodstva PEN in Janšo pozval, naj navede, kdo od naštetih je »udbovec« oziroma naj potrdi ali zanika te obtožbe. Če jih ne namerava potrditi, pa od njega zahteva, da »enkrat za vselej preneha s tovrstnimi insinuacijami in podtikanji«.

Od izključitve Janše so PEN zapustili še nekateri drugi člani, med njimi tudi Boris Pahor, Jože Snoj, Andrej Capuder in Anton Stres.

Deli s prijatelji