KAJ PA ZDRAVJE?

Nova zakonodaja: dovoljena prodaja hrane s pretečenim rokom?

Objavljeno 10. april 2014 23.35 | Posodobljeno 10. april 2014 23.35 | Piše: S. U.

Prodaja hrane s pretečenim rokom uporabe se dotika etičnosti in človeškega dostojanstva.

LJUBLJANA – Sprejemanje nove zakonodaje, ki bi dovoljevala prodajo hrane s pretečenim rokom uporabe, označenim z najmanj do, se dotika etičnosti, človeškega dostojanstva in zdravja, je na današnjem posvetu na temo Zdrava hrana kot osnovna človekova pravica opozorila glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje Saša Dragar Milanovič.

Na posvetu, ki je potekal v državnem svetu (DS), sta predsednik DS Mitja Bervar in predsednik Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent Edo P. Belak izpostavila pomen vrednot in dviga zavesti pri spreminjanju zakonodaje na področju zdrave hrane, so v sporočilu za javnost zapisali v Šentu.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec je poudarila pomen zdrave prehrane za zdravje posameznika. Ob tem je opozorila na debelost, ki je posledica nezdravega prehranjevanja.

Stopnja revščine in lakote v Sloveniji narašča

Stopnja revščine in lakote med prebivalci v Sloveniji narašča, kljub temu da se letno zavrže 82 ton hrane. Ob tem je direktor Karitasa Imre Jerebic izpostavil pomen odnosa do sočloveka. Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Danijel Starman pa je izrazil željo, da bi bila stopnja revščine v Sloveniji nižja.

Vodja projekta Viški hrane Zdenko Podlesnik je povedal, da so Lions klubi organizirali sodelovanje s posameznimi trgovci, ki so pripravljeni odstopiti viške hrane za brezdomce in ostale lačne. Teh je vedno več tudi med prejemniki pokojnin in delavci, je opozoril.

Direktorica neprofitne trgovine Sotra Ivanka Poropat pa je predstavila model trgovine in pri tem opozorila na občutek ljudi, ki imajo sicer nizek dohodek, vendar si kljub temu lahko sami kupijo stvari. To po njenih besedah ohranja dostojanstvo ljudi, so še zapisali prireditelji.
 

Deli s prijatelji