NAPOVED

Nova vlada bo, a ne bo zdržala do konca mandata

Objavljeno 04. marec 2013 09.03 | Posodobljeno 04. marec 2013 08.55 | Piše: S. J.

Čeprav je večina vprašanih prepričana, da bo Bratuškovi uspelo sestaviti vlado, manjšina meni, da bo delovala do leta 2015. Le 5 odstotkov anketiranih je z delom Janše zelo zadovoljnih

LJUBLJANA – Prejšnjo sredo je po maratonski seji v državnem zboru (DZ) mandat za sestavo vlade dobila Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije (PS). Večina, kar 62 odstotkov, je prepričana, da bo prvi mandatarki za sestavo vlade v zgodovini Slovenije vlado tudi uspelo oblikovati. O tem so prepričani predvsem podporniki PS, DL in SD, pa tudi anketiranci, starejši od 65 let. Veliko bolj pesimistični so podporniki SDS in mlajši od 25 let. 32 odstotkov je tako prepričanih, da Bratuškovi ne bo uspelo oblikovati vlade.

Kratka življenjska doba

37 odstotkov vprašanih vladi, če bo oblikovana, ne pripisuje dolge življenjske dobe, prepričani so, da bo vlada, če bo sploh izoblikovana, zdržala eno leto. 33 odstotkov meni, da bo zdržala do konca mandata, torej do leta 2015, 27 odstotkov pa je prepričanih, da bo vlada zdržala samo nekaj mesecev, zagotovo pa ne leto dni.

62 odstotkov anketirancev bi podprlo vlado, v kateri bi sodelovali PS, SD, DL in Desus, 34 odstotkov pa vladi v tej sestavi nasprotuje.

5 odstotkov z delom Janeza Janše zelo zadovoljnih

Anketiranci so svoje mnenje povedali tudi o odhajajočem mandatarju Janezu Janši, njegovo delo je kot zelo slabo ocenilo 35 odstotkov, kot slabo 20 odstotkov, 24 odstotkom se Janševo delo ne zdi niti slabo niti dobro, 15 odstotkov meni, da je delal dobro, z njegovim delom pa je bilo zelo zadovoljno 5 odstotkov. Vendar pa delež negativnih ocen močno presega delež pozitivnih ocen, tako da je Janša kot predsednik vlade dobil povprečno oceno 2,33. 

Zbogom, Janković in Janša

So pa vprašani prepričani, da bi se morala zaradi poročila protikorupcijske komisije iz aktivne politike umakniti tako Janša kot Zoran Janković. Odhod Janše iz aktivne politike kot edino pravilno rešitev podpira 82 odstotkov, odhod Jankovića pa se zdi primeren 89 odstotkom vprašanih. »«

Deli s prijatelji