PREMISLILI SO SI

Nova urgenca vendarle nastaja: po zapletih izbrali izvajalca

Objavljeno 02. junij 2015 14.56 | Posodobljeno 02. junij 2015 14.59 | Piše: STA, Mo. S.

Čeprav je ministrstvo za zdravje za dokončanje urgence sprva izbralo podjetje Pomgrad, si je po odzivu revizijske komisije premislilo. Novi izvajalec ima leto in pol časa za dokončanje druge faze.

LJUBLJANA – Ministrstvo za zdravje ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) oziroma nove ljubljanske urgence, ampak bo posel oddalo podjetju Kolektor Koling, pravi direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tomaž Glažar. Po njegovih besedah bi bila lahko druga faza končana do januarja 2017.

Po njegovih besedah je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes tudi podpisala to odločitev.

Najprej izbran Pomgrad, zdaj so si premislili

Na razpis za izgradnjo druge faze ljubljanske urgence je sicer prispelo pet ponudb, najcenejši je bil Kolektor Koling s ponudbo v vrednosti 17,83 milijona evrov (z DDV 21,76 milijona evrov). A je ministrstvo sprva izbralo podjetje SGP Pomgrad, ki je oddalo drugo najcenejšo ponudbo, ker naj bi bila ponudba Kolektor Kolinga pomanjkljiva v delu, ki opredeljuje podizvajalce. Kolektor Koling se je nato pritožil na državno revizijsko komisijo. Ta je njegovi pritožbi ugodila in razpis razveljavila, ministrstvo pa je zdaj očitno izbralo drugega ponudnika.

Kaj morajo dokončati?

Razpisana dela predvidevajo izgradnjo preostalih dveh tretjin prometnega terminala, prostore za pripravo vseh energetskih virov, vključno s strojno in električno opremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči s čakalnico ter zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov.

V zvezi z dogajanjem so napovedali tudi odziv predstojnika oddelka za travmatologijo kirurške klinike Mateja Cimermana, a so njegovo izjavo po zgoraj omenjenem razpletu preklicali.

Dopoldan je namreč že kazalo, da bodo zaradi ponovno razveljavljenega razpisa v zrak morali spet skočiti tisti, ki jim birokratski nesmisli ogrožajo življenja: to so bolniki, ki se dnevno trpajo v zastarelo in neprimerno zdajšnjo urgenco. In pa zdravniki, ki morajo delati v neprimernem in človeka nedostojnem okolju.

Deli s prijatelji