DENARJA PA NI

Nova tajkunska zgodba: izplačali so si 20 milijonov

Objavljeno 08. januar 2014 14.11 | Posodobljeno 08. januar 2014 14.12 | Piše: P. J.

30. decembra so si Herman Rigelnik in drugi menedžerji nakazali milijone.

Herman Rigelnik gre po poti Boška Šrota in Bineta Kordeža.

LJUBLJANA – Zgodba se ponavlja. Po poteh Bineta Kordeža in Boška Šrota so šli tudi menedžerji ljubljanskega ACH. Kot je včeraj poročal Svet, so večinski lastniki finančnega holdinga, ki združuje nekaj vidnih hotelov v prestolnici, finančnih družb in servis ter prodajo prestižnih avtomobilskih znamk, premoženje pospravili v svoj žep, namesto da bi poplačali milijonske kredite.

Najprej so poplačali sami sebe

Ker državne banke niso zavarovale 100-milijonskih posojilih ACH so menedžerji prek podjetja Protej poskrbeli sami zase in edino premoženje Adrie Mobil pospravili v svoj žep – 30. decembra lani so si tako izplačali 20 milijonov.

Herman Rigelnik je dobil skoraj tri milijone, Vera Mihatović 2,02 milijona, Sonja Gole 1,86 milijona evrov, Marko Kryžanovski pa 610.000 evrov.

Težava pa je v tem, da ACH nima denarja in da niti bankam ne more odplačevati kreditov. Menedžerji, ki so hkrati večinski lastniki podjetja, so torej začeli pleniti premoženje. Ker Protej ni mogel dobiti dividend ACH, jih je ACH zahteval od Adrie Mobila v znesku 27 milijonov evrov.

Spet nezavarovani krediti

Še en problem je: državne banke so delile nezavarovane kredite. Državni bankirji niso v zameno za kredite zahtevali niti zastave Adrie Mobil, kar pomeni, da lahko z njim Rigelnik prosto razpolaga. Menedžerji so umetno napravili dolg do samih sebe in se prvi poplačali.

Deli s prijatelji