PRODAJA

Nova stanovanja gor, rabljena pa dol

Objavljeno 05. september 2013 18.14 | Posodobljeno 05. september 2013 18.15 | Piše: STA, A. L.

Cene novih hiš so se med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi znižale za 7,2 odstotka, v letni primerjavi pa za 14,5 odstotka.

Razlika emd Gursovo oceno vrednosti stanovanj in cenami iz prodajnih pogodb

LJUBLJANA – Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v letošnjem drugem četrtletju povprečno za 0,8 odstotka višje kot v prvem četrtletju. Najbolj so se podražila nova stanovanja, navzgor pa so šle tudi cene rabljenih hiš. Nove hiše in rabljena stanovanja so se pocenili, je danes objavil državni statistični urad.

Prodanih 50 novih družinskih hiš

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v drugem trimesečju na četrtletni ravni povprečno zvišale za 1,2 odstotka. Cene novih družinskih hiš so se znova gibale povsem nasprotno kot cene novih stanovanj. Cene novih hiš so se med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi znižale za 7,2 odstotka, v letni primerjavi pa za 14,5 odstotka. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 50 novih družinskih hiš, kar je največ po letu 2011.

Več prodanih novih stanovanj

Cene novih stanovanj so se medtem zvišale tudi v drugem četrtletju, tokrat glede na predhodno četrtletje za 3,6 odstotka. Na letni ravni je bila rast cen 2,9-odstotna. Nova stanovanja so se sicer postopno cenila vse lansko leto. Gospodinjstva so v drugem četrtletju na trgu opravila 168 nakupov novih stanovanj, kar je nekoliko nad povprečjem zadnjih štirih četrtletij.

Največ se prodaja v osrednjeslovenski regiji

Tudi v drugem trimesečju je bilo največ novih stanovanj prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 49 odstotkov, od tega 45 odstotkov v Mestni občini Ljubljana. Sledili sta podravska statistična regija z 20 odstotki prodanih novih stanovanj in notranjsko-kraška statistična regija z 11 odstotki prodanih novih stanovanj.

Pod povprečjem

Cene rabljenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se medtem v drugem četrtletju glede na predhodno četrtletje v povprečju zvišale za 0,6 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so se po treh zaporednih četrtletnih znižanjih tokrat zvišale, in sicer na četrtletni ravni za 2,6 odstotka, prodanih pa je bilo 272 rabljenih družinskih hiš. Cene rabljenih stanovanj so se medtem v četrtletni primerjavi znižale za 0,2 odstotka. V Ljubljani so se znižale že četrto zaporedno četrtletje, tokrat za 1,7 odstotka, v preostali Sloveniji pa zvišale za 0,7 odstotka.

Število transakcij vseh vrst rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi večje, četrtletnega povprečja iz lanskega leta pa ni doseglo.

Deli s prijatelji