DIREKTORICA

Nova šefinja RTV je Nataša Pirc Musar

Objavljeno 07. april 2014 19.21 | Posodobljeno 07. april 2014 22.05 | Piše: P. J.

Prvič v zgodovini bo zavod RTV Slovenija vodila ženska.

V veljavo stopa zakon o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto, ki višino RTV-prispevka določa pri 12 evrih.

LJUBLJANA – Nataša Pirc Musar je postala nova generalna direktorica RTV Slovenije. S 15 glasovi za je v tretjem krogu glasovanja premagala Ljerko Bizilj, ki je v zadnjem krogu dobila 13 glasov, poroča MMC. Mandat bo nastopila 26. maja, dan po tem, ko se ta dosedanjemu direktorju Marku Filliju izteče.

Obljublja transparentnost

»Moram reči, da sem vesela, da je uspelo. To je velika odgovornost,« je v izjavi za Val 202 dejala Nataša Pirc Musar. Pravi, da je to zanjo velika odgovornost do hiše, ki jo je tudi soustvarila, da je to, kar je. »Ogromno garanja bo, Nataša Pirc Musar tega ne bo mogla narediti sama. Računam na zaposlene, da se bo naredilo mnogo več, kot se je do zdaj.« Obljubila je poštenost, resnost in pravno urejenost zavoda.


Tudi tokrat pa ni šlo brez zapletov. V Sindikatu kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija so že prejšnji teden opozorili, da glasovi treh članov programskega sveta iz vrst zaposlenih morda niso veljavni, so zapisali na spletni strani MMC.

»Sindikat je namreč po volitvah predstavnikov zaposlenih v programski in nadzorni svet RTV Slovenija vložil tožbo za razveljavitev volitev. Po mnenju sindikata je bilo namreč podaljšanje roka za vlaganje kandidatur kandidatov v programski svet, čeprav je bilo kandidatov za izvolitev dovolj, nezakonito. Postopek za razveljavitev volitev pred sodiščem še ni končan, še opozarjajo v sindikatu.«

Če bi se izkazalo, da so bile volitve za generalnega direktorja nezakonite, bi se s tem postavilo pod zakonitost tudi glasovanje v okviru programskega sveta. Kot so še pojasnili na RTV za Siol, odločitev sodišča pričakujejo v kratkem.
 

 

»Kot informacijska pooblaščenka sem se naučila marsikaj. Prva stvar, ki jo bom naredila, bo transparentnost poslovanja, predvsem finančnega. Kot človek, ki verjamem v transparentnost, menim, da je prav transparentnost tisto, ki obrne stvari na bolje in izniči, kar se je do zdaj dogajalo,« je dejala.

Mandat informacijske pooblaščenke se ji izteče v sredini julija. Pojasnila je, da bo predčasno končala mandat informacijske pooblaščenke. »Od tam odhajam z dvignjeno glavo,« je še dodala.

Prvič ženska

Dosedanji generalni direktor javnega zavoda Marko Filli je izpadel že v drugem krogu glasovanja, ko je dobil osem glasov, Biziljeva in Pirc Musarjeva pa vsaka po devet. Prvič v zgodovini RTV Slovenija se bo zgodilo, da bo to mesto prevzela ženska.

Filli je sicer v prvem krogu glasovanja dobil deset glasov, Pirc Musarjeva in Biziljeva pa vsaka po devet. Roman Kolar in Marko Makarovič, ki sta se prav tako potegovala za novega generalnega direktorja, v prvem krogu nista prejela niti enega glasu, zato sta izpadla.

Kot poročajo na portalu MMC, je za potrditev novega generalnega direktorja ali direktorice potrebnih 15 glasov svetnikov od 29. Filliju se mandat izteče čez manj kot dva meseca, za dobo štirih let je bil imenovan 25. maja 2010.

Deli s prijatelji