MINISTER V TEŽAVAH

Nova ovadba ministra Pikala in njegovih državnih sekretarjev?

Objavljeno 05. april 2014 21.25 | Posodobljeno 05. april 2014 21.27 | Piše: P. J.

Še en sporen razpis? Ministra Jerneja Pikala naj bi ovadili zaradi zlorabe uradnega položaja in nevestnega opravljanja dela v službi.

Jernej Pikalo.

LJUBLJANA – Zoper ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, državnega sekretarja Mirka Pečariča in državnega sekretarja Aljuša Pertinača naj bi bila podana nova naznanitev suma kaznivega dejanja zaradi suma zlorabe položaja v korist nekdanjega delodajalca, Univerze v Ljubljani, je zapisano v anonimki, ki smo jo prejeli v uredništvo. V ovadbi Pikalu in njegovima državnima sekretarjema očitajo zlorabo uradnega položaja in nevestno delo v službi.

Na informacije o novi ovadbi se je odzval tudi minister Pikalo, ki je na twitterju zapisal, da z njo ni seznanjen.

 

Vnaprej določena razporeditev sredstev

Ovadeni naj bi bili zaradi javnega razpisa za sofinanciranje projektov »Po kreativni poti do praktičnega znanja« z dne 30. 10. 2013. Kot je zapisano v anonimki, so kljub temu da je javni razpis objavil Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, je ključno vlogo imelo ministrstvo – in s tem osebe, pooblaščene za vodenje ministrstva.

V razpisu je, kot pravijo, bila vnaprej določena razdelitev sredstev in je bil prirejen, da se niso dodeljevala glede na kakovost projektov, ampak so se javna sredstva fiksno in vnaprej dodelila posameznim prijaviteljem, pri tem pa je razpis onemogočil konkuriranje med vsemi visokošolskimi zavodi. V razpisu je namreč pisalo, da se bodo od skupne višine razpoložljivih sredstev z namenom enakomerne razporeditve glede na število diplomantov na visokošolskih zavodih v letu 2012 sredstva razdelilo tako: Univerzi na Primorskem 170.000 evrov, Univerzi Maribor 674.000 evrov, Univerzi v Ljubljani 1.615.000 evrov, za prijavitelje v okviru Univerze v Novi Gorici in iz drugih samostojnih visokošolskih zavodov pa največ 361 tisočakov. Prijavitelji iz posameznega visokošolskega zavoda ter Univerze v Novi Gorici lahko pridobijo največ 40 tisočakov.


Ali je bila res podana ovadba, smo preverili tudi pri policiji, kjer so zapisali:

»Policija zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne more odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe. Lahko pa potrdimo, da je PU Ljubljana 27. 3. 2014 prejela anonimno kazensko ovadbo, ki se nanaša na sum nepravilnosti pri podeljevanju javnih sredstev za sofinanciranje projektov. Kriminalisti bodo v okviru predkazenskega postopka ugotavljali, ali so podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno tožilstvo.«

V anonimki navajajo, da je razpis onemogočil konkuriranje med vsemi visokošolskimi zavodi in da so bili projekti ljubljanske univerze v privilegiranem položaju, saj so lahko zbrali precej manj točk, v Ljubljano pa je bilo namenjenih kar 1.615.000 evrov.

Negospodarno ravnanje?

Z negospodarnim ravnanjem z evropskimi sredstvi je bila po mnenju prijaviteljev z razpisom »omogočena višja dodelitev sredstev projektom, ki prihajajo z Univerze v Ljubljani, kjer so bili zaposleni tako minister dr. Jernej Pikalo kot državna sekretarja Pertinač in Pečarič. V praksi to pomeni, da so se na Univerzi v Ljubljani lahko prijavili projekti, ki so imeli najmanj možnih točk za dodelitev sredstev, in bili izbrani za financiranje, medtem ko nekateri projekti pri drugih prijaviteljih kljub večjemu številu točk in večji kakovosti ne bi bili financirani. V prid takšnemu zavrženemu in prikritemu namenu govori tudi sprememba besedila razpisa z dne 13. 12. 2013, kjer se je najmanjše število točk za izbor financiranja s 45 premaknilo na 40 točk.«

V nadaljevanju so še zapisali, da so pri tem »minister in državna sekretarja dali neupravičeno prednost svojemu nekdanjemu delodajalcu, torej Univerzi v Ljubljani, kjer imata dr. Jernej Pikalo in dr. Mirko Pečarič tudi v času opravljanja funkcije poslovne povezave in s katero imata podpisan sporazum, ki jima po zaključku mandata omogoča vrnitev v službo«.

Deli s prijatelji