SANKCIJE

Nova kršitev Janševe SDS

Objavljeno 05. junij 2013 18.39 | Posodobljeno 05. junij 2013 18.39 | Piše: STA, A. L.

Sodnica Klajnškova naj ne bi prejela groženj.

LJUBLJANA – Predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk ocenjuje, da gre v primeru Patria za enega najbolj zahtevnih in obsežnih procesov. Zanikala je namige, da naj bi sodnica Barbara Klajnšek prejela grožnje. Za varovanje sodnice in sodišča je sicer po njenih besedah ustrezno poskrbljeno, zato pri tem ne pričakuje težav.

Pisni odpravek po sodnih počitnicah

Ker gre za zahteven primer, bo po besedah Pavlič Pivkove pisni odpravek sodbe z obrazložitvijo izdan najverjetneje po koncu sodnih počitnic. Priporočen rok za izdajo odpravka je sicer 30 dni. Na sodišče v času sojenja v zadevi Patria po njenih besedah pritiskov ni bilo, »razen s strani medijev«. V zadnjih dneh je bilo sicer okrepljeno varovanje Okrožnega sodišča v Ljubljani, na katerem so potekali naroki v zadevi Patria.

Po oceni predsednice okrajnega sodišča je šlo v zadevi Patria za enega najbolj zahtevnih in obsežnih procesov tako z vidika organizacije kot z vidika »teže odločitve glede na vpliv na javnost«. Burno reakcijo na odločitev je sicer Pavlič Pivkova pričakovala ne glede na to, kakšna bi bila.

Kršitev sodnega reda

To, da je bil posnetek zaključne besede Janeza Janše objavljen na spletni strani SDS, je po besedah Pavlič Pivkove nedvomno kršitev sodnega reda, bodo pa še razmislili, kako bodo ukrepali.

image

Za objavo posnetka mora namreč dati dovoljenje vrhovno sodišče, prav tako za njegovo objavo ni dala dovoljenja sodnica. »Ni pa v sodnem redu za to predvidenih sankcij, zato bomo preučili, kakšno ukrepe imamo na voljo,« je še dodala. Tudi fotografija sodnice, ki jo je objavil eden izmed medijev, po njenih besedah ne bi smela biti objavljena.

Deli s prijatelji