SUMLJIVE TRANSAKCIJE

Nova KBM: pralnica denarja za Italijane?

Objavljeno 25. september 2017 18.11 | Posodobljeno 25. september 2017 18.12 | Piše: STA, M. U.

Italijanski poslovni časnik se sklicuje na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije.

Nova KBM je obravnavala prodajo Mercatorja.

MILANO – Novo KBM naj bi italijanski državljani uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov ter izogibanje italijanski davkariji in policiji, poroča italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore. »Umazan denar se raje ne pere doma. Boljše je zapustiti državne meje in stroga italijanska pravila na tem področju. Pa saj ni treba daleč, takoj za mejo s Slovenijo se namreč lahko zaneseš na Novo Kreditno banko Maribor, banko, ki naj bi jo nekateri italijanski državljani uporabljali za nezakonite transakcije, ki 'dišijo' celo po mafiji,« med drugim navaja prispevek, pod katerega so se podpisali Cecilia Anesi, Gabriele Criuciata in Giulio Rubino.

Italijanske stranke so bančne račune pri Novi KBM uporabile za transakcije z denarjem, pogosto izvirajočim iz kaznivih dejanj, kot sta davčna utaja in zloraba položaja, lahko tudi kot rezultat hudih kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom, so po navedbah časnika ugotovili inšpektorji Banke Slovenije, ki so konec leta 2014 opravili celovit pregled poslovanja Nove KBM.

Kopijo zaupnega poročila dobili od Mladine

Umazan denar se raje ne pere doma.

Italijanski časnik na svoji spletni strani objavlja tudi kopijo naslovnice zaupnega internega zapisnika o omenjenem celovitem pregledu, ki jo je, kot pojasnjuje, dobil zaradi italijanskega centra za raziskovalno novinarstvo Irpi in slovenskega tednika Mladina, ki sta kopijo prejela od žvižgača.

Zanikajo sumljive posle

Stranke, ki so jih pri centru Irpi povprašali o sumljivih poslih, to sicer zanikajo. »Pojasnjujejo, da so se za odprtje računa v Sloveniji odločili, ker da je to ugodno in le korak od meje, a po mnenju inšpektorjev slovenske centralne banke naj bi obstajal pravi pravcati vzorec, ki so ga poimenovali 'italijanska tipologija',« piše časnik.

Na področju suma pranja denarja nismo ničesar prikrivali

Nekdanji predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc je na današnjem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo o bankah govoril podobno kot januarja 2014 pred prvo bančno komisijo. Glede razkritja, da naj bi italijanski državljani prali denar prek banke, pa je dejal, da je bilo stanje na tem področju resda slabo, a da niso ničesar prikrivali.

Denar naj bi se na računih Nove KBM znašel le za kratek čas, nato pa so ga dvignili v gotovini ali pa prenesli na druge račune podjetij, za to priložnost odprtih v Sloveniji, katerih edina vloga je bila skrivanje denarja pred italijansko davkarijo in policijo, še pojasnjuje Il Sole.

Deli s prijatelji