PRIREJENO

Nova fuzbalska afera: za poraz Nafte 10 jurjev?

Objavljeno 01. marec 2012 09.41 | Posodobljeno 01. marec 2012 09.41 | Piše: Aleš Andlovič

Dušan Bogdanović in Erdžan Bečiri gresta na sodišče. Prvi naj bi za poraz z Dravo z 1 : 4 leta 2009 dobil 5000 evrov.

Bogdanović (desno) v akciji (foto: Blaž Samec).

MARIBOR – Ko so sinoči slovenski nogometaši na štadionu Bonifika v Kopru pred prijateljsko tekmo s Škotsko poslušali (poje jo tako in tako redkokateri) Zdravljico, si nobeden ni niti predstavljal, da bo le dan po reprezentančni akciji slovenski nogomet ponovno padel v nemilost. Črno luč na najpomembnejšo postransko stvar na svetu znova mečejo sami, s svojo vpletenostjo v afere s športnimi stavami. Danes se bo na mariborskem sodišču namreč začel proces zoper (nekdanjega) reprezentanta Gorana Šukala zaradi igranja stav pri ilegalni mariborski stavnici Kosta. Ekskluzivno smo izvedeli, da je v štajerski prestolnici vse nared še za drugi sodni proces, kot ga doslej še ni bilo: proces zaradi neposrednega prirejanja rezultatov tekme prve slovenske nogometne lige.

Ptujčani gladko

Poznavalci razmer v slovenskem nogometu so že dlje opozarjali, da slovenski nogometaši niso imuni proti podkupninam stavničarske mafije. Na spisku sumljivih tekem, katerih rezultat naj bi bil prirejen ali vsaj vnaprej dogovorjen, se je znašla kopica srečanj iz prve slovenske nogometne lige. Na udaru so se znašli nogometaši Laboda Drave, ki so se spomladi 2009 najprej čudežno rešili izpada, nato pa jeseni istega leta brezglavo izgubljali tekmo za tekmo. Toda očitki na račun Ptujčanov so bili brez prave osnove in dokazov, smo izvedeli. Na specializiranem državnem tožilstvu so namreč zbrali dovolj dokazov, ki jih ne bodo veseli na samem severovzhodu države, v Lendavi.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je bila minuli teden na mariborsko sodišče vložena obtožnica zoper četverico, obtoženo zaradi dajanja in prejemanja daril (zagrožena kazen do petih let). Med obtoženimi sta dva nekdanja nogometaša lendavske Nafte: branilca Erdžan Bečiri in Srb Dušan Bogdanović. Preostala dva sta stara znanca preiskovalnih organov, saj sta bila v Nemčiji že obsojena v doslej največji stavničarski aferi: 36-letni Nemec s hrvaškimi koreninami Mario Cvrtak in 40-letni Slovenec Dragan Mihelič. In vse zaradi prirejanja rezultata tekme prve slovenske nogometne lige med Labodom Dravo in lendavsko Nafto, ki se je aprila 2009 končala z gladko zmago Ptujčanov s 4 : 1.

Izvedeli smo tudi podrobnosti ilegalnega posla, s katerim je bilo dogovorjeno, da bodo tekmo v najstarejšem slovenskem mestu dobili Ptujčani. Tako naj bi se Mario Cvrtak, ki je bil v Nemčiji član znane hudodelske združbe (skupaj s Hrvatoma Antejem Šapino in Ivanom Pavićem ter turškimi državljani Tuno Akbulutom, Mürettinom Günayem in Denizom Celikom), in nogometaš Erdžan Bečiri (rojen v Mariboru) pogovarjala o poslu nameščanja tekem v slovenskem in hrvaškem prvenstvu. Beseda je med drugim menda nanesla tudi na tekmo med Dravo in Nafto, nakar je Bečiri, tedaj sicer še član Zadra, bojda obljubil, da se bo pogovoril s tedanjim nogometašem Nafte Duškom Bogdanovićem. Poznala sta se iz skupnih časov pri drugem slovenskem klubu, Livarju iz Ivančne Gorice.

»Popizdil bom«

Bečiriju svojega nogometnega kolega menda ni bilo treba dolgo prepričevati. Ko mu je mariborski Rom menda obljubil 10.000 evrov nagrade za poraz Nafte, je Srb bojda takoj privolil v to, da bo zanalašč igral tako, da bi njegovo moštvo izgubilo. Sočasno je združba okrog Maria Cvrtaka načrtovala še en veliki met v hrvaškem prvenstvu. Z Erdžanom Bečirijem naj bi se dogovoril za priredbo rezultata tekme med Zadrom in Šibenikom. Kot se je pozneje izkazalo, je stavničarska združba v več evropskih državah vložila več kot 100.000 evrov na razplet teh dveh tekem. Medtem ko je za podkupovanje Dušana Bogdanovića obljubila »vsega« 10.000 evrov, pa je bila pripravljena štirikrat (!) več porabiti za igralce Zadra. Štirideset tisočakov naj bi si razdelila Erdžan Bečiri in takratni kapetan Zadra Jakov Surać. Toda tekma na Hrvaškem se ni končala po domnevnem dogovoru – ta je bil, da naj bi Zadar izgubil –, ampak sta se tekmeca razšla brez zadetkov (0 : 0).

Tudi zaradi tega je Mario Cvrtak po končani tekmi pri naših južnih sosedih v telefonskem pogovoru z Bečirijem menda besnel od jeze: »Kaj je bilo to?« Slovenski nogometaš z romskimi koreninami pa naj bi mu odvrnil: »Popizdil bom.« Zakaj je jezen, je Cvrtak nato razložil črno na belem: »Kje je kapetan? Vse načrte ste mi zmešali v 'pičko', a veš, koliko me je to stalo. Kaj naj zdaj naredim, izgubil sem 100.000 in sem igral za več kot 20.000 in še posebej tisto kombinacijo z Dravo.« Nato naj bi se Cvrtak, Bećiri in takratni kapetan Zadra Surać pogovarjali prek brezplačnega internetnega telefonskega omrežja skype. Cvrtak in Bečiri naj bi se dogovorila, da Dušanu Bogdanoviču za njegove usluge ne bodo dali 10.000 evrov, ampak le polovico.

Da bo prejel le zmanjšano »premijo« za zrežiran poraz na Ptuju, je Bogdanoviću menda razložil Bečiri osebno. Srb je menda sprejel polovičko obljubljenega zneska. Zato je Erdžan Bečiri svojemu prijatelju Cvrtaku v Nemčijo poslal SMS-sporočilo z naslednjo vsebino: »Dogovoril sem se z onim (Dušanom Bogdanovićem, op. p.), ne rabiš mu dati deset, ampak samo pet. Rekel sem mu, da nisi mogel vplačati veliko. Pomeni, da mu daš samo pet.« In 18. aprila 2009 je Bogdanović v večernih urah v Mariboru zares dobil obljubljenih 5000 evrov. Takoj zatem pa je Cvrtaku poslal SMS-sporočilo: »Hvala lepa, sem končal. Smo v stiku, pozdrav.« Le 35 sekund pozneje je sledil odgovor: »Ni za kaj. Hvala tebi.« Toda s tem Bogdanovićeve kariere prirejanja rezultatov še ni bilo konec. Zato je odgovoril: »Ma daj. Samo naprej, pozdrav.«

A kot vse kaže, tekmi na Ptuju in Hrvaškem nista bili edini, katerih rezultat je bil vnaprej dogovorjen. Ker so kriminalisti opravljali prikriti nadzor mobilnih telefonov obtožene četverice, kaže, da naj bi se ta dogovarjala tudi glede razpleta tekme 20. maja 2009 na Obali, ko je Nafta na gostovanju v Kopru izgubila s tremi zadetki razlike (0 : 3). In spet naj bi bil Dušan Bogdanović v osrednji vlogi. Za zdaj razplet te tekme še ni v vloženi obtožnici, a izvedeli smo, da naj bi tožilci pospešeno pripravljali dopolnitev obtožnice ali celo vložitev nove.
 

Eden brez kluba, drugi v Indoneziji

Nogometna kariera obeh domnevno podkupljivih nogometašev je šla od škandala strmo navzdol. Zanimivo, da je Dušan Bogdanović po končani sezoni leta 2009 zapustil lendavski klub in pristal v Džakarti v Indoneziji. Zanimiva pa je bila nogometna pot Erdžana Bečirija. Poleti 2010 je prestopil k lendavskemu prvoligašu, a ni dolgo zdržal, po pol leta se je preselil v drugo avstrijsko ligo (klub First Vienna). Tam so mu lanskega decembra odpovedali sodelovanje, potem ko je med tekmo v svojem kazenskem prostoru nadvse nerodno in nevsakdanje posredoval z roko, kar je privedlo do enajstmetrovke in posledično vnovičnega poraza.

 

Deli s prijatelji