PRIHODKI ZA DRŽAVO

Nova davka uvajajo za dve leti

Objavljeno 11. oktober 2012 17.39 | Posodobljeno 11. oktober 2012 17.39 | Piše: A. L., STA

Bistvenega vpliva na inflacijo davek na finančne storitve ne bi smel imeti.

Aleš Živkovič.

LJUBLJANA – Vlada je danes sprejela predloga dveh zakonov, od katerih si obeta dodatnih prilivov v proračun. Davek na bilančno vsoto bank bo veljal še dve leti, nov pa je davek na finančne storitve. Tega potrošnik ne bi smel zaznati, je prepričan državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič.

Le za dve leti

Vlada predlaga, da se finančne storitve obdavčijo z davkom v višini 6,5 odstotka, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Živkovič. Davek naj bi predvidoma veljal za leti 2013 in 2014, letni finančni učinek pa je ocenjen v višini 35 milijonov evrov.

Učinka na inflacijo ne bo

Gre za razmeroma administrativno nezahteven davek, je ocenil Živkovič in dodal, da bodo obdavčene provizije na opravljeno transakcijo in ne sama transakcija. Zato pričakuje, da učinka na inflacijo ne bo. Davek se ne bo prevalil na potrošnika, a tudi če bi se, to ne bo pomenilo bistvenega znižanja kupne moči. »Potrošnik sam tega ne bo zaznal,« je dejal.

Do 14 milijonov evrov

Od zaostritve pogojev, pod katerimi si lahko banke znižajo osnovo za obračun davka na bilančno vsoto, pa si vlada obeta 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov; zdaj se s tega naslova v proračun steče sedem milijonov evrov. Davek bo veljal še do konca leta 2014, je povedal Živkovič.

Deli s prijatelji