UKC LJUBLJANA

Nova afera? Tudi Radan dobival neupravičene dodatke

Objavljeno 01. april 2016 22.54 | Posodobljeno 01. april 2016 22.55 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji nadrejeni obtoženega Radana na intenzivnem oddelku nevrologije Viktor Švigelj naj bi junija 2014 prejel za skupno 3100 evrov dodatkov, vse nadure pa naj bi opravil kljub temu, da je bil 80 ur na dopustu.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Inšpektorat za javni sektor je po fakultetah preveril izplačevanje dodatkov še na ljubljanski nevrološki kliniki. Številne dodatke je po poročanju Televizije Slovenija (TVS) UKC Ljubljana izplačeval po najvišji stopnji, kot nadure, čeprav nekateri v dežurstvu niso opravili dovolj dela. 

Dodatke je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana po poročanju TVS izplačeval vodilnim, zdravnikom in medicinskim sestram. Analizo obremenjenosti zaposlenih je UKC Ljubljana za nazaj opravil na zahtevo inšpektorja, v preteklih letih pa analiz sploh niso opravljali, čeprav so te podlaga za izplačilo.

Vsi, ki so denar prejeli neupravičeno, ga bodo morali po poročanju televizije vračati, a le za zadnjih 10 mesecev. Koliko od 8000 zaposlenih bo denar moralo vrniti in za kakšen skupni znesek gre, v UKC še ne vedo. Za nadure so v lanskem letu sicer izplačali dobrih 21 milijonov evrov. UKC je sicer že poslal ugovor na zapisnik inšpektorata, sicer pa mora vodstvo UKC v 180 dneh poročati inšpektorju o izvedenih ukrepih in njihovih finančnih učinkih.

Radan z nadurami zaslužil še eno plačo

Po poročanju televizije naj bi bil nekdanji nadrejeni obtoženega Ivana Radana na intenzivnem oddelku nevrologije Viktor Švigelj junija 2014 prejel za skupno 3100 evrov dodatkov, vse nadure pa naj bi opravil kljub temu, da je bil 80 ur na dopustu. Simona Šteblaj naj bi bila za junij 2015 prejela za skoraj 5300 evrov dodatkov, 132 nadur pa naj bi opravila kljub temu, da je bila v službi le 75 ur.

»Na primer dodatek za delo v času praznika, ki je najvišji in znaša 90 odstotkov osnovne urne postavke, bi v tem primeru znašal 45 odstotkov. To so lahko kar visoki zneski,« je za TVS pojasnila Lidija Apohal Vučković z inšpektorata za javni sektor. Nekdanja predstojnica oddelka za nevrologijo in intenzivno terapijo Bojana Žvan naj bi za junij 2013 prejela za skoraj 4000 evrov dodatkov, Ivan Radan pa naj bi si junija 2014 z nadurami prislužil skoraj še eno plačo, čeprav je bil polovico rednega delovnega časa v bolniškem staležu.

Inšpektorat je po besedah Apohal Vučkovićeve v splošnem ugotovil, da obremenitve niso bile tako visoke, da bi utemeljevale višja izplačila.

 

Deli s prijatelji